Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Topics in Phonetic and Phonology (KAA / 7C30)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / 7C30 - Topics in Phonetic and Phonology, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod. Přehled akustiky řeči. Recepce řeči. Percepce výšky tónu a hlasitosti. Percepční vodítka. Kategorická percepce. Segmentace a lineárnost. Metodologie výzkumu percepce řeči. Neexistence invariantnosti. Normalizace. Top-down vlivy na percepci řeči. Percepce cizí řeči. Teorie vnímání řeči.

Získané způsobilosti

Studenti zlepší své porozumění literatuře vydávané v odborných časopisech, seznámí se s metodologickými zásadami fonetického/fonologického výzkumu (tak, aby je mohli případně uplatnit při vlastní práci), naučí se zásadám práce s autentickým jazykovým materiálem, zlepší své porozumění rodilé mluvené angličtině.

Literatura

a selection of book chapters and research papers / výběr kapitol z knih a odborných článků. Hardcastle, W. J., Laver, J. The Handbook of Phonetic Sciences. 1997.

Požadavky

pravidelná četba zadané literatury (každý týden)docházka (max. 3 absence)participace v diskuzi ve tříděpříprava, provedení a reportování jednoduchého percepčního experimentu (skupinový projekt)

Garant

Mgr. Václav Jonáš Podlipský, Ph.D.