Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cizí jazyk DSP - Angličtina (KAA / 91ADA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / 91ADA - Cizí jazyk DSP - Angličtina, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Písemná zkouška (cca 60 minut)CílCílem písemné zkoušky je ověřit jazykové kompetence v oblasti čtení s porozuměním, gramatiky a slovní zásoby na úrovni B2 Společného evropského referenčního rámce. Hranice pro úspěšné složení písemné zkoušky je 60% bez ohledu na výsledky v jednotlivých částech.Forma- Čtení a porozumění textu: text s akademickými tématem obecného zájmu (nikoli text určený odborníkům) na úrovni B2, 750 - 850 slov, 10 otázek s různými testovacími úlohami (např. uzavřené s výběrem odpovědi, trichotomické, uzavřené přiřazovací úlohy, otevřené úlohy se stručnou odpovědí), bez použití slovníku (k dispozici bude na Moodlu slovníček s vybranými výrazy z textů k samostudiu), cca 30 minut- Mluvnice a slovní zásoba: 30 otázek s různými testovacími úlohami (např. uzavřené s výběrem odpovědi, otevřené úlohy s doplněním jednoho slova, tvoření slov), cca 30 minutÚstní zkouška (cca 20 minut)CílCílem ústní zkoušky je prokázat schopnost komunikovat v obecném jazyce a v oboru doktorského studia. Hranice pro úspěšné složení ústní zkoušky jsou 3 body z 5.Forma- Představení studenta: zahraniční stáže, kontakt s cizím jazykem, publikační činnost v rozsahu 2 - 3 minut a zodpovězení případných dotazů zkoušejícího.- Odborná prezentace z oboru doktorského studia v rozsahu maximálně 10 minut a následná diskuse. Prezentace musí být připravena tak, aby byla srozumitelná i pro laické obecenstvo. Student bude o své práci hovořit za pomoci stručných bodů ve své prezentaci, nikoli dalších poznámek na papíře. Prezentace nesmí obsahovat souvislý text, který by student četl (student si donese prezentaci na flash disku).K prezentaci je nutné předem dodat (min. 10 dní před zkouškou):- Prezentaci doktorského projektu v rozsahu max. 1 strany A4- Přehled snímků prezentace v Powerpointu - max. 8 - 10 snímků, na snímcích musí být jen stručné odrážky, nikoli souvislé věty.- Seznam klíčové terminologie: 30 - 40 klíčových termínů, tj. odborných, nikoli všeobecných, s překladem a přepisem výslovnosti (IPA - International Phonetic Alphabet). Cílem je, aby se student naučil správnou výslovnost termínů, které bude používat při prezentaci.Organizace, hodnocení a uznání písemné zkoušky- Student se hlásí zvlášť na písemnou zkoušku (zápočet) a zvlášť na ústní zkoušku (zkouška). Je nutné absolvovat nejprve písemnou zkoušku. Po úspěšném složení písemné zkoušky získá student zápočet a může se přihlásit k ústní zkoušce.- Písemná a ústní zkouška se hodnotí zvlášť. Pokud student neuspěje u jedné části, písemné nebo ústní, opakuje jen tuto část.- Písemnou část je možné nahradit osvědčením o úspěšném složení některé mezinárodní jazykové zkoušky úrovně B2 a výše, ne starší než 5 let. Kopii certifikátu o zkoušce B2 odevzdá student na tutoriálů.

Získané způsobilosti

Vykonáním zkoušky doktorand/ka prokáže schopnost komunikovat v cizím jazyce na úrovni B2 v rovině obecné a odborné a porozumět textům v oblasti společenských věd.

Literatura

University of Cambridge, E. S. O. L. E. (2011). First Certificate Trainer. With Answers. Book with CDs. Cambridge: Cambridge University Press. May, P. (2004). IELTS Practice Tests. Book with Audio CDs. Oxford: Oxford University Press. Hughes, J. (2012). Successful Presentations. For Professionals Who Use English at Work. DVD. Oxford: Oxford University Press.

Požadavky

Studenti musí absolvovat tutoriál, na kterém se seznámí s formou a obsahem zkoušky a studijní literaturou. Rovněž mají možnost klást otázky ohledně doktorské zkoušky. Počet tutoriálů se bude odvíjet od počtu přihlášených studentů.Studenti, kteří mají certifikát zkoušky B2 (ne starší než 5 let), donesou jeho kopii. Na základě tohoto certifikátu jim bude uznána písemná část zkoušky a získají zápočet.Absolventům anglistiky, kteří dělají doktorát na jiné katedře a hlásí se na zkoušku z angličtiny jako cizího jazyka, bude uznána písemná zkouška. Absolventi anglistiky skládají tedy pouze ústní zkoušku, ke které dodají požadované materiály. Tutoriál 1 - čtvrtek 15.10.2015 od 16.45 do 18.15 v učebně 2.22 Katedra anglistiky, tř. SvobodyTutoriál 2 - pátek 30.10.2015 od 14.00 do 15.30 v učebně 2.22 Katedra anglistiky, tř. SvobodyNa moodle.ff.upol.cz - jsou dva vzorové testy, studijní materiály ke zkoušce, požadavky a další materiály a infomrace. Studenti na tutoriálu získají přístupové heslo ke kurzu KAA/91ADA. Zde budou i jakékoli aktuální informace o zkouškách, materiálech.K prezentaci (ústní zkouška) je nutné předem dodat (min. 10 dní před zkouškou):- Prezentaci doktorského projektu v rozsahu max. 1 strany A4 - napsanou v anglickém jazyce- Přehled snímků prezentace v Powerpointu - max. 8 - 10 snímků, na snímcích musí být jen stručné odrážky, nikoli souvislé věty. - Seznam klíčové terminologie: 30 - 40 klíčových termínů, tj. odborných, nikoli všeobecných, s českým překladem a přepisem výslovnosti.Ústní zkoušku studenti mohou skládat po složení písemné zkoušky, za kterou jim bude udělen zápočet.Pokud si studenti zapíší do stagu předmět 91ADA a absolvují tutoriál v zimním semestru, mohou skládat zkoušku v zimním nebo letním semestru. Studenti, kteří si předmět 91ADA zapíší v letním semestru, musí tutoriál i zkoušku absolvovat v letním semestru. Zkoušku je nutné složit do konce akademického roku, tedy v letním zkouškovém období.Připravit se na písemnou zkoušku studiem materiálů na úrovni B2 - testy FCE, testy IELTS, především části čtení, gramatika a slovní zásoba.

Garant

PhDr. Sabina Pazderová