Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oborový teoreticko-metod. seminář 1 (KAA / 9TMDS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / 9TMDS - Oborový teoreticko-metod. seminář 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V semináři se představují hlavní směry současné literární teorie a kritiky a rozebírají reprezentativní texty od jednotlivých představitelů a jednotlivé metodologie se aplikují na vybraná literární díla. Součástí semináře jsou prezentace studentů, zaměřené na klíčové teoretické problémy, a pravidelné referáty o postupu práce a řešení dílčích problémů.

Získané způsobilosti

Pochopení a osvojení metodologie nových teorií interpretace literárních děl a kultury, především z anglofonní oblasti. Osvojení současné odborné terminologie. Poznání hlubších a širších souvislostí literatury a kultury. Zdokonalení dovedností v akademickém psaní, analytických a interpretačních dovednosti, umožňujících se prosadit v mezinárodní konkurenci, ať už v odborných časopisech nebo na mezinárodních konferencích.

Literatura

Rowe, J. C. A Concise Companion to Anerican studies. Chichester , 2010. ISBN 978-1405109246.Saussy, Haun. Comparative Literature in an Age of Globalization. The Johns Hopkins University Press, 2006. ISBN 978-0801883804.STOREY, John. Cultural studies and the study of popular culture: theories and methods. Edinburgh: Edinburgh University Press, 1996. Papoušek, Vladimír. Gravitace Avantgard: Imaginace a řeč avantgard v českých literárních textech první poloviny dvacátého století . Praha, 2007. Bílek, P. A. Hledání jazyka interpretace: k modernímu prozaickému textu. Brno: Host, 2003. ISBN 80-7294-080-5.Newton, Kenneth M. Jak interpretovat text . Olomouc , 2008. Culler, Jonathan. Literary Theory: A Very Short Introduction . Oxford UP, 2000. Rivkin, Julie. Literary Theory: An Anthology. Malden, 2004. ISBN 978-1405106962.Hathaway, Heather, et al . Race and the Modern Artist . Oxford UP, 2003. Russell Reising . The Unusable Past: Theory and the Study of American Literature . London, 1986.

Požadavky

četba vybraných teoretických textů písemné práce prezentace aktivní účast na diskusích účast na semináři (min. 75 % docházky)

Garant

prof. PhDr. Michal Peprník, Dr.

Vyučující

prof. PhDr. Josef Jařab, CSc.