Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Angloamerican Literature (KAA / AA2Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / AA2Z - Angloamerican Literature, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata ke zkoušce zahrnují literární historii zvoleného období.Zkouška se skládá z literární historie a analýzy textu ze seznamu četby k vylosované otázce. Každá otázka by měla být pokryta alespoň 1 románem či divadelní hrou nebo 5 povídkami. V případě otázky z poezie je zapotřebí uvést alespoň 5 básní (je možné si vzít texty básní ke zkoušce ve dvou exemplářích, ale bez poznámek). Je třeba počítat s podrobnou analýzou jak tematických, tak i formálních stránek díla (žánr, struktura, kompozice, vypravěč, prostředí, hlavní motivy a témata, hlavní a vedlejší postavy).

Získané způsobilosti

- Porozumění vývoje americké/britské literatury a hlavních žánrů na pozadí společenských a kulturních změn- pochopení specifičnosti literárního zobrazení skutečnost- poznání souvislosti minulosti a přítomnosti zprostředkovávané literaturou- osvojení schopnosti pracovat s literární terminologií- zdokonalení dovednosti interpretovat text jako významovou strukturu - rozvinutí schopnosti odborné polemiky.

Literatura

Gray, Richard. A History of American Literature. Oxford, 2004. ISBN 0631221352 .Tony Hilfer. American Fiction Since 1940. London, 1992. ISBN 0582493501.Ruland, Richard, and Malcolm Bradbury. From Puritanism to Postmodernism. London, 1991. ISBN 0-415-01341-0.Bigsby, C.W.E. Modern American Drama (1945-2000). Cambridge, 2000. Richard Ruland, a Malcolm Bradbury. Od puritanismu k postmodernismu. Praha, 1997. ISBN 80-204-0586-0.

Požadavky

Ke zkoušce je třeba si vzít seznam četby beletrie i odborné studijní literatury. Seznam četby je uspořádán podle seznamu tematických zkouškových okruhů.

Garant

prof. PhDr. Marcel Arbeit, Dr.prof. PhDr. Josef Jařab, CSc.Mgr. Ema Jelínková, Ph.D.Mgr. David Livingstone, Ph.D.prof. PhDr. Michal Peprník, Dr.PhDr. Libor Práger, Ph.D.