Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět American Literature up to 1945 (KAA / AL1Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / AL1Z - American Literature up to 1945, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Souborná zkouška z americké literatury do r. 1945.Obsahem zkoušky jsou znalosti literární historie americké literatury od počátku do r. 1945 a literární teorie, relevantní pro daná témata, a znalost textů z programu obou kurzů AML1 a AML2. Součástí zkoušky je podrobná analýza a interpretace jednoho textu z programu kurzů AML1 a AML2.Tematické okruhy zkoušky viz anotace AML1 a AML2.

Získané způsobilosti

- Porozumění vývoje americké literatury a hlavních žánrů na pozadí společenských a kulturních změn- pochopení specifičnosti literárního zobrazení skutečnost- poznání souvislosti minulosti a přítomnosti zprostředkovávané literaturou- osvojení schopnosti pracovat s literární terminologií a zvádnutí bibliografické normy MLA- zdokonalení dovednosti interpretovat text jako významovou strukturu - rozvinutí schopnosti odborné polemiky.

Literatura

Gray, Richard. A History of American Literature. Oxford, 2004. ISBN 0631221352 .McQuade. The Harper American Literature. The Compact Edition . 1987. Jařab, Josef. American Poetry and Poets of Four Centuries . 1989. Bercovitch, Sacvan. Cambridge History of American Literature, vol.2. 1995. Procházka, Martin et. al. Lectures on American Literature. Praha, 2002. ISBN 80-246-0358-6.Hart, James D. The Concise Oxford Companion to American Literature. 1986. Lauter, Paul. The Heath anthology of American Literature. ISBN 066932972X.

Požadavky

- znalost literární historie daného období (hlavní autoři jednotlivých období a jejich hlavní díla)- znalost základní literární terminologie potřebné k literární analýze, včetně základních literárně-estetických kategorií jako malebnost, vznešeno, groteskno, hrůza- znalost hlavních rysů literárních směrů daného období (klasicismus, sentimentalismus, preromantismus, romantismus, realismus) a schopnost tyto rysy identifikovat v dílech z programu kurzu- znalost charakteristických rysů dobových žánrů (autobiografie, romance, román (pikareskní, gotický, historický, sentimentální), črta, povídka, slave narratives) a schopnost tyto rysy identifikovat v dílech ze programu kurzu.- důkladná znalost textů z programu obou kurzů AML1 a AML2 a schopnost je analyzovat a interpretovat (historicko-společenský kontext vzniku díla, prostředí (čas a místo), hlavní a vedlejší postavy, vypravěč a vyprávěcí perspektiva, děj, kompozice a struktura, tematické zapojení jednotlivých prvků, ústřední symboly a metafory, jazyk a styl. Ke zkoušce je třeba si vzít programy četby obou kurzů americké literatur, seznam četby podle otázek ke zkoušce, a dále seznam odborné studijní literatury. Ke každému okruhu je třeba mít texty v předepsaném rozsahu (minimálně 1 román či divadelní hra nebo 3 povídky, v případě otázky z poezie min. 10 básní). Studenti si mohou vzít ke zkoušce texty básní, ale texty musejí být bez poznámek či komentářů.

Garant

Mgr. Jiří Flajšar, Ph.D.prof. PhDr. Michal Peprník, Dr.PhDr. Matthew Sweney, Ph.D.