Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět American Literature (KAA / AL2Z)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / AL2Z - American Literature, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zkouška se skládá ze dvou částí: A) literární historie, B) analýza textu. Student si zvolí, zda chce zkoušku skládat z programu kursu AML3 či AML4.Z literární historie si studenti vytáhnou otázku z programu vybraného kursu (konkrétní otázky viz seznamy pod kódy příslušných kursů).Studenti pak dostanou k analýze jeden text z programu kursu, který si vybrali (AML3 nebo AML4). Je třeba počítat s podrobnou analýzou jak tematických, tak i formálních stránek díla (žánr, kompozice, fabule/syžet, vypravěč, prostředí, hlavní motivy a témata, hlavní a vedlejší postavy, charakteristika jazyka a stylu, symboličnost, význam díla v kontextu autorovy tvorby i americké literatury).Studenti, kteří již složili zkoušku AL3Z, si volí otázku z kursu, který si nevybrali u této zkoušky.

Získané způsobilosti

- Porozumění vývoje americké literatury a hlavních žánrů na pozadí společenských a kulturních změn- pochopení specifičnosti literárního zobrazení skutečnosti- schopnost pracovat s literární terminologií - interpretační kompetence (schopnost vnímat text jako významovou strukturu sjednocenou tematickým plánem)- schopnosti odborné polemiky

Literatura

Gray, Richard. A History of American Literature. Oxford, 2004. ISBN 0631221352 .Richard Ruland, a Malcolm Bradbury. Od puritanismu k postmodernismu. Praha, 1997. ISBN 80-204-0586-0.Josef Jařab. Poetry and Poets of Four Centuries. Praha, 1989. Greil Marcus and Werner Sollors. A New Literary History of America. Cambridge, 2009. ISBN 0-674-03594-1.Gerald M. Berkowitz. American Drama of the Twentieth Century. London, 1992. ISBN 0582016010.Tony Hilfer. American Fiction Since 1940. London, 1992. ISBN 0582493501.Ruland, Richard, and Malcolm Bradbury. From Puritanism to Postmodernism. London, 1991. ISBN 0-415-01341-0.Bigsby, C.W.E. Modern American Drama (1945-2000). Cambridge, 2000.

Požadavky

- znalost literární a kulturní historie vybraného období (hlavní směry, klíčové osobnosti a jejich nejvýznamnější díla, vztah textu a historicko-společenského kontextu)- důkladná znalost textů z programu kursů americké literatury AML3 nebo AML4 - přinést seznam četby řazený podle otázek zkoušky- přinést individuální seznam prostudované sekundární literatury (z literární historie či kritiky, odborné články)Ke každé otázce je třeba přečíst texty v předepsaném rozsahu. Studenti si mohou vzít ke zkoušce texty básní, ale texty musejí být bez poznámek či komentářů.

Garant

prof. PhDr. Michal Peprník, Dr.