Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čeština pro překladatele (KAA / ČJTR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / ČJTR - Čeština pro překladatele, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Vybrané kapitoly z české ortografie, jejichž volba může být částečně podřízena zájmům studentů (např. interpunkce, pravopis předpon a předložek, pravidla pro psaní velkých písmen...).2) Stylistická úprava defektních textů (založená jednak na reálných textech, jednak na stylistických příručkách pro překladatele).3) Tvorba vlastních texů (např. obchodní korespondence, pozvánka, pracovní postup...).4) Překlad a korektura jednoduchých textů, diskuze nad nimi mezi spolužáky.

Získané způsobilosti

Schopnost správně interpretovat a adekvátně stylisticky a sémanticky převést text do češtiny, schopnost napsat nový text na stejné úrovni.Schopnost redigovat text po typografické, gramatické, stylistické i významové stránce.

Literatura

Ústav pro jazyk český. Pravidla českého pravopisu. Hais, Karel a Hodek, Břetislav. Velký anglicko-český slovník. Praha, 2003. ISBN 80-85927-35-7.Svozilová, Naďa. Jak dnes píšeme/mluvíme. Ústav pro jazyk český. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Havránel, Bohuslav a kol. Slovník spisovného jazyka českého. Vrbová, Alena. Stylistika pro překladatele.

Požadavky

Podmínkou k zápočtu je aktivní účast, maximálně dvě absence a úspěšné napsání třech testů v průběhu semestru.

Garant

Mgr. Filip Krajník, Ph.D.Mgr. Jindřiška Svobodová, Ph.D.