Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět ESP 3: Terminology 1 (KAA / ESP3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / ESP3 - ESP 3: Terminology 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teoretická témata:1. Úvod. Termín a terminologie, jazykovědné hledisko: základní koncepty ze sémiotiky, vlastnosti znaku, termín jako zvláštní druh znaku, analytická angličtina / syntetická čeština a z toho plynoucí důsledky.2. Pojem, konceptualizace a pojmová analýza, pojmový systém, zásady psaní definic.3. Správa terminologie v překladu: stanovení problémů a požadavků týkajících se terminologie, způsoby vyhledávání termínů v textu, zajištění kvality, kritické zhodnocení zdrojů, konzistence, obhajoba zvoleného řešení, vedení glosářů.4. Zdroje pro vyhledávání termínů a elektronické nástroje: tištěné a elektronické slovníky, terminologické glosáře, jazykové korpusy a databáze, obecné nástroje, počítačem podporovaný překlad, překladové paměti.5. Technické aspekty při překladu terminologie: měrné jednotky, jejich převod a zaokrouhlování, zkratky, zkratková slova, jak psát čísla, datum,?6. Terminologie z komunikativního pohledu: pragmatické hledisko, rozdílné funkční styly, termíny v krásné literatuře, textová funkce termínů.Terminologické oblasti:Právo (smlouvy)Ekonomie (výroční zprávy)Elektronika (návod k použití)Umění (průvodce po výstavě)Logistika (přepravní dokumenty)Lékařství (zpráva z vyšetření)

Získané způsobilosti

Osvojení metod práce s odbornou terminologií, využívání databází a glosářů, efektivní vyhledávání informací.

Literatura

WRIGHT, Sue Ellen ? BUDIN, Gerhard. Handbook of Terminology Management: Volume 1: Basic Aspects of Terminology Management. Amsterdam; Phildadelphia, 1997. ISBN 9789027221544.WRIGHT, Sue Elle; BUDIN, Gerhard. Handbook of Terminology Management: Volume 2: Application-Oriented Terminology Management. Amsterdam; Phildadelphia, 2001. ISBN 9789027221551.POŠTOLKOVÁ, Běla, et al. O české terminologii. Praha, 1983. BOZDĚCHOVÁ, Ivana. (2009). Současná terminologie. Praha. Jurčacková, Zora. Terminológia. Základné zásady, metódy a ich aplikácia. Bratislava, 2002.

Požadavky

Terminologický projekt vztahující se k jedné z vymezených oblastí:1. Prezentace vybrané odborné oblasti, předpokládané problémy, navrhované zdroje.2. Cvičení a úkoly pro celou skupinu, např. doplnění překladových protějšků, doplnění vynechaných termínů, výběr z více možností, vytváření termínů, přiřazování pojmů k definicím, popis pojmů, překlad krátkých textů.3. Příprava glosáře termínů v dané oblasti v češtině a angličtině.Zápočtový test (zisk min. 70 % bodů), pokrývající teoretická témata a termíny z jednotlivých oblastí (na základě prezentací, glosářů a cvičení).Četba doporučených materiálů, aktivní účast v diskuzích a při vypracovávání úkolů.Docházka (80 %, 2 absence).

Garant

PhDr. Bronislava Grygová, Ph.D.Mgr. Michal Kubánek