Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět ESP 4: Terminology 2 (KAA / ESP4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / ESP4 - ESP 4: Terminology 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy terminologie (shrnutí kurzu TERM).2. Historie úvah o terminologii, společenské, odborné a technické aspekty podmiňující rozvoj této disciplíny.3. Základy terminografické a lexikografické práce, tvorba slovníků a glosářů, návrh, tvorba a správa terminografických záznamů, vytváření definic.4. Správa terminologie v organizaci, standardizace, dokumentace, řízení (překladových) projektů z pohledu terminologa.5. Modelování dat, vytváření databází.6. Formální stránka termínů a metody automatické extrakce termínů z textu.7. Moderní přístupy k terminologii, kognitivistický přístup a využití poznatků lexikální sémantiky.

Získané způsobilosti

Osvojení metod práce s odbornou terminologií, využívání databází a glosářů, efektivní vyhledávání informací, kompetence nutné pro správu terminologie v prostředí nejen překladatele/tlumočníka jednotlivce, ale především koordinátora v institucích a překladatelských agenturách.

Literatura

Wright, Sue Ellen and Gerhard Budin. Handbook of Terminology Management: Volume 1: Basic Aspects of Terminology Management. 1997. Wright, Sue Ellen and Gerhard Budin. Handbook of Terminology Management: Volume 2: Application-Oriented Terminology Management. 2001. POŠTOLKOVÁ, Běla, et al. O české terminologii. Praha, 1983. BOZDĚCHOVÁ, Ivana. (2009). Současná terminologie. Praha. DUBUC, Robert. Terminology: A Practical Approach. Quebec, 1997. CABRÉ, Teresa. Terminology: Theory, Methods and Applications. Amsterdam, 1999. ISBN 978-1556197888.Blatná, R., & Čermák, F. (1995). Manuál lexikografie. Jinočany: H&H. Jurčacková, Zora. Terminológia. Základné zásady, metódy a ich aplikácia. Bratislava, 2002. PEARSON, Jennifer. Terms in Context. Amsterdam, 1998. ISBN 9789027222695.TEMMERMAN, Rita. Towards New Ways of Terminology Description: The Sociocognitive Approach. Amsterdam, 2000. ISBN 978-1556197727.

Požadavky

- Vypracování seminárního projektu a jeho obhajoba.- Četba doporučených materiálů, aktivní účast v diskuzích a při vypracovávání úkolů.- Účast na přednáškách odborníků a na společných diskuzních seminářích,- + 1 kredit (ESPZ): absolvování závěrečné písemné zkoušky vycházející z probraných témat.

Garant

PhDr. Bronislava Grygová, Ph.D.Mgr. Michal Kubánek