Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kontrastní gramatika pro překlad 2 (KAA / GRT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / GRT2 - Kontrastní gramatika pro překlad 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Adjektiva a adverbia. Jmenná fráze, premodifikace, postmodifikace. Stupňování adjektiv a adverbií. Adjektiva a adverbia formálně identická. Intenzifikace.2. Genitiv3. Modální slovesa4. Slovesné doplnění: neurčité slovesné tvary - infinitiv, nebo ing-forma?5. Trpný rod.6. Negace, inverze7. Funkce slovosledu v češtině a angličtině. Aktuální členění větné.8. Souvětí souřadné a souvětí podřadné: podmínkové věty, časové věty a vztažné věty vedlejší. Nepřímá řeč.9. Typy vět a jejich funkce v komunikaci.

Získané způsobilosti

- zvládnutí anglické lingvistické terminologie z oblasti syntaxe- praktické osvojení si složitějších syntaktických jevů- schopnost orientovat se v anglicky psaných gramatikách

Literatura

Quirk, Randolph. A Student s Introduction to English Grammar. 1985. Hewings, Martin. Advanced Grammar in Use (2nd edition) with answers and CD ROM. Cambridge, 2005.

Požadavky

domácí příprava (domácí úkoly)písemný test na konci semestru

Garant

Mgr. Markéta Janebová, Ph.D.