Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a metodika tlumočení 1 (KAA / INM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / INM1 - Teorie a metodika tlumočení 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz poskytuje úvod do problematiky metodiky konsekutivního tlumočení včetně komunitního a tlumočení z listu. Studenti se seznámí s etikou tlumočnické práce, zásadami tlumočnického zápisu a strategiemi konsekutivního tlumočení.Praktický nácvik se zaměřuje na práci s pamětí, reformulace, synonymie výrazů a konstrukcí, znalost idiomatiky a frazeologie. Zvládnutí nácviku se ověřuje na zvukových a obrazových záznamech studentů, po kterých následuje zpětná vazba vyučujícího.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu se studenti budou orientovat v základních teoretických a metodických aspektech konsekutivního tlumočení.

Literatura

Gile, Daniel. Basic Concepts and Models for Interpreter and Translator Training. Amsterdam - Philadelphia, 1995. Jones, Roderick. Conference Interpreting Explained. Manchetser, 2007. Nolan, James. Interpretation Techniques and Exercises. UK Frankfurt Lodge, 2005. Gillies, Andrew. Note-taking in Consecutive Interpreting. St. Jerome Publishing, 2005. ISBN Manchester.Dingová, Naďa. Paměťová a jazyková cvičení pro tlumočníky. Praha, 2008. Čeňková, Ivana. Úvod do teorie tlumočení. Praha, 2008.

Požadavky

Zápočet: aktivní účast a předepsaná docházka. Zkouška: praktická část: rekonstrukce textu na základě tlumočnického zápisu, konsekutivní tlumočení nahrávky, tlumočení z listu.Teoretická část: znalost teorie, která byla v semináři pokryta.

Garant

PhDr. Veronika Prágerová, Ph.D.Mgr. Marie Sandersová, Ph.D.