Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Language Universals and Typology (KAA / LUTY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / LUTY - Language Universals and Typology, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář seznamuje studenty se základní metodikou jazykové typologie a s jevy diskutovanými jako jazyková univerzália. Jeho cílem je rozšířit vnímavost studentů s ohledem na reálnost jazykových dat a jejich interpretaci s ohledem na výslednou analýzu. Seminář předpokládá funkčně-strukturní přístup k jazyku a zaměřuje se na formální (morfosyntaktickou) charakteristiku jazykového systému.Hlavní témata:(1) Typologická klasifikace(2) (Proto)typičnost a příznakovost(3) Externí a interní funkčnost při analýze systému(4) Proces gramatikalizace(5) Univerzálnost jazykového systému (příčiny a důsledky)(6) Osvojování jazykaVšechna témata jsou ilustrována autentickými jazykovými daty z češtiny a angličtiny (případně dalších jazyků), důraz je kladen na alternativní hypotézy, metodiku argumentace a směry/potenciál dalšího výzkumu.Základní literatura:Croft, W. Typology and Universals. Cambridge University Press, 1990.Rozšiřující:Bach, E. & Harms, R. T. Universals in Linguistic Theory. London: Holt, Reinehart & Winston, 1972.Comrie, B. Language universals and linguistic typology: Syntax and morphology. Oxford: Blackwell, 1989.Cook, Vivian J. Chomsky's Universal Grammar. London: Blackwell, 1988.Greenberg, J. H. Some Universals of Grammar with Particular Reference to the Order of Meaningful Elements. Cambridge, Mass.: MIT Press, 1961.Hawkins, J. A Parsing Theory of Word Order Universals. Cambridge, Mass.: MIT Press, 1990.Jackendoff, R. & Pinker, S. The nature of the language faculty and its implications for evolution of language. Cognition 97 (2), 2005.Pinker, S. How The Mind Works. Harmondsworth: Penguin, 1997.Pinker, S. The language instinct: How the mind creates language. New York: W. Morrow, 1994.Pinker, S., & Jackendoff, R. The faculty of language: What?s special about it? Cognition 95, 2005.Song, J. J. Linguistic Typology: Morphology and Syntax. Harlow, UK: Pearson Education (Longman), 2001.Song, J. J. (ed.) The Oxford Handbook of Linguistic Typology. Oxford: Oxford University Press, 2011.Whaley, L. J. Introduction to typology: The unity and diversity of language. Newbury Park: Sage, 1997.- a další individuálně dle zaměření semináře.

Získané způsobilosti

Širší povědomí o univerzálnosti jazykových jevů.

Literatura

Croft. Typology and Universals. Cambridge University Press, 1972.

Požadavky

Předmět je určen pokročilým studentům prezenčního studia Anglická filologie (Bc.) anebo studentům jiného filologického programu (např. Česká filologie anebo Obecná lingvistika).

Garant

Jeffrey Parrott, Ph.D.doc. PhDr. Ludmila Veselovská, Ph.D.