Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax (KAA / SNT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / SNT1 - Syntax, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz navazuje na kurz Morfosyntaxe a předpokládá také ucelenou znalost praktické anglické gramatiky. Cílem této etapy je získat znalosti a dovednosti spojené se základním teoretickým popisem gramatických jevů v oblasti anglické syntaxe. Věnuje se podrobně(1) struktuře jednoduché věty(2) klasifikaci větbných členů(3) funkci subjektu(4) funkci objektu(5) funkci atributu(6) větné negaci(7) klasifikaci větných vzorců z hlediska formy a užití.U jednotlivých větných členů je věnována pozornost jejich sémantické, morfologické a syntaktické charakteristice a zmiňujeme i procesy spojené s konkrétní funkcí (negace, zjišťovací a doplňovací otázky, pasivizace apod). Součástí kurzu je také analýza základních druhů vedlejších vět.Studenti budou vedeni k samostatné vědecké analýze konkrétních příkladů a jevů a k odvozování deskriptivně adekvátních pravidel v rámci obecně strukturního přístupu k jazyku. V rámci kurzu bude průběžně uplatňována konfrontační metoda ve srovnání s češtinou s cílem zobecnění získaných znalostí a s přihlédnutím k případné překladatelské praxi.

Získané způsobilosti

Interpretace jazykových dat. Metoda lingvistické analýzy. Standardní taxonomie.Probíraná tematika (spolu s tematikou kurzu SNT1) je jednou z hlavních součástí povinné zkoušky z anglické gramatiky GRFZ.

Požadavky

Návštěva kurzů, příprava na semináře, vypracování zadaných domácích úloh. Součástí je psaní 1-2 eseje a závěrečný písemný test.

Garant

doc. PhDr. Ludmila Veselovská, Ph.D.