Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax (KAA / SNTX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / SNTX - Syntax, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz navazuje na kurz Morfosyntaxe a předpokládá tedy ucelenou znalost praktické anglické gramatiky. Cílem této etapy je získat znalosti a dovednosti spojené se základním teoretickým popisem gramatických jevů v oblasti anglické syntaxe. Věnuje se podrobně(1) struktuře jednoduché věty(2) klasifikaci větbných členů(3) funkci subjektu(4) funkci objektu(5) funkci atributu(6) větné negaci(7) klasifikaci větných vzorců z hlediska formy a užití.U jednotlivých větných členů je věnována pozornost jejich sémantické, morfologické a syntaktické charakteristice a zmiňujeme i procesy spojené s konkrétní funkcí (negace, zjišťovací a doplňovací otázky, pasivizace apod). Součástí kurzu je také analýza základních druhů vedlejších vět.Studenti budou vedeni k samostatné vědecké analýze konkrétních příkladů a jevů a k odvozování deskriptivně adekvátních pravidel v rámci obecně strukturního přístupu k jazyku. V rámci kurzu bude průběžně uplatňována konfrontační metoda ve srovnání s češtinou s cílem zobecnění získaných znalostí a s přihlédnutím k případné překladatelské praxi.

Získané způsobilosti

Od studentů se očekává prohloubení a zdokonalení znalostí o tvorbě anglického souvětí, o typech a konfiguracích vět ve větných celcích, o procesech jazykové ekonomie v souvětí a jejich vlivu na konečnou podobu souvětí. Konfrontace s češtinou zvýší kompetence studentů při konfrontaci typologicky odlišných jazyků.

Literatura

Veselovská, Ludmila. A Course in English Syntax. UP Olomouc, 2010. Quirk, R., Greenbaum, S., Leech, G. & Svartvik, J. A Student´s Grammar of the English language. Longman, 1991. Huddleston, Rodney and Pullum, Geoffrey K. A Students Introduction to English Grammar. Cambridge, 2005. Aarts, Bas. English Syntax and Argumentation. Biber, Douglas. Longman Student Grammar of Spoken and Written English. London. Aarts, Bas. Oxford Modern English Grammar. Quirk, R., Greenbaum, S., Leech, G. & Svartvik, J. A Comprehensive Grammar of the English Language. London, 2004. Biber, Johanson, Leech, Conrad, Finegan. Longman Grammar of Spoken and Written English. Dušková, Libuše . Mluvnice současné angličtiny na pozadí češtiny. Praha, 1994. Huddleston, Rodney and Pullum, Geoffrey K. The Cambridge Grammar of the English Language. Cambridge, 2002. Crystal, David. The Cambridge Encyclopedia of Language. Cambridge University Press. Cambridge, 1987. Veselovská, Ludmila . A Course in English Morphology and Morphosyntax. UP Olomouc, 2009. Veselovská, Ludmila. A Course in English Syntax. Olomouc, 2009.

Požadavky

Návštěva kurzů, příprava na semináře, vypracování zadaných domácích úloh. Součástí je psaní eseje a závěrečný písemný test.

Garant

doc. PhDr. Ludmila Veselovská, Ph.D.