Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do stylistiky (KAA / ST01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / ST01 - Úvod do stylistiky, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Praktické ukázky se zaměřují mj. na rozbor psaného akademického stylu a nakulturně-specifické a lingvistické rozdíly mezi českými a anglickýmiakademickými texty. Hlavní témata:Teoretické problémy stylistikyZákladní stylistická kritériaStylisticky relevantní rysyDiskurz a text, intertextualitaMluvená angličtinaPsaná angličtinaFormální a neformální stylVěcný a expresivní stylKoheze a koherenceStylistická přijatelnost

Získané způsobilosti

Přehled o základních jazykových plánech, znalost základní lingvistické terminologie, schopnost pracovat s různými typy anglických textů.

Literatura

Knittlová, D. Rozvrstvení současné angličtiny. Olomouc, 1986. Urbanová, Ludmila, Oakland, Andrew. Úvod do anglické stylistiky. Brno, 2002. Knittlová, D. (2000). K teorii i praxi překladu. Olomouc: Univerzita Palackého. Biber, D., Conrad, S., & Leech, G. N. (2005). Longman Student Grammar of Spoken and Written English. Harlow: Longman ELT. Dušková, L., Strnadová, Z., Knittlová, D., Peprník, J., & Tárnyiková, J. (1988). Mluvnice současné angličtiny na pozadí češtiny. Praha: Academia. Simpson, Paul. Stylistics. A Resource Book for Students. Routledge English and Language Introductions. New York, 2004. Macpherson, R. Základy anglické stylistiky. Praha, 1997.

Požadavky

Aktivní účast a předepsaná docházka# vypracování eseje anebo prezentace jednoho z témat# součástí zkoušky je teoretická otázka z okruhu probíraných témat

Garant

Mgr. Ondřej Molnár