Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Překlad z anglického jazyka (KAA / SZAP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / SZAP - Překlad z anglického jazyka, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Závěrečná státní zkouška se skládá z části praktické a části teoretické.V části praktické studenti za kontrolovaných podmínek provádějí překlad textu z angličtiny do češtinyOtázky k teoretické části:1. Překlad jako obor a jeho historie2. Překlad jako proces3. Systémové rozdíly mezi češtinou a angličtinou z hlediska překladu4. Překlad a transfer významu5. Překladatelské postupy a hierarchie ekvivalencí6. Funkční přístup k překladu a funkční styly7. Specifika překladu odborných textů8. Specifika překladu expresivních textů9. Překlad jako diskurz10. Textová a pragmatická rovina v překladu11. Překladatelská analýza textu12. Terminologie jako disciplína13. Práce s termíny při překladu14. Překladatel a počítačové technologie15. Formální aspekt překladu

Získané způsobilosti

Úspěšným složením závěrečné státní zkoušky student prokáže odpovídající znalosti teorie překladu a praktickou schopnost překládat mezi angličtinou a češtinou.

Požadavky

Úspěšné absolvování požadavků učebního plánu pro bakalářské studium oboru ATP, jak se odráží v získání stanoveného počtu kreditů.

Garant

PhDr. Pavel KrálMgr. Jitka Zehnalová, Dr.