Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Překladatelský seminář 8 (KAA / TR08)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / TR08 - Překladatelský seminář 8, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář nabízí teoretické materiály ke studiu, ukázkové texty demonstrující probíranou problematiku, praktická cvičení na textovou analýzu a dílčí překladatelská cvičení, která byla vybírána s cílem aplikovat znalosti textové analýzy v praxi a hledat konkrétní strategická řešení při práci s textem.Důraz je kladen i na úskalí spjatá s typologickými odlišnostmi anglického a českého jazyka z pohledu textové analýzy. Seminář tak poskytuje studentům náležité poznatky a dovednosti při komplexních analýzách autentických textů, které budou aplikovat při práci s textem i překladem.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí náročnější překladatelské strategie a zlepší se při překladu.

Literatura

Hopkinson, Christopher (et al). Communication Strategies in Text and Talk. Ostrava: Filozofická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě, 2009. Schmiedtová, Věra. Čeština, jak ji neznáte. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2010. Katamba, Francis. English Words. London, Routledge, 1994. Tárnyiková, Jarmila. From Text to Texture. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2002. Budin, Gerhard, and Sue Ellen Wright (eds.). Handbook of Terminology Management. Amsterdam/Philadelphia: John Benjamins Publishing Company, 1997. Jürgen, Esser. Introduction to English Text-linguistics. New York: Peter Lang, 2009. Králík, Jan (et al.). Každý den s češtinou. Zajímavosti a zvláštnosti. Praha: NLN, 2009. Tárnyiková, Jarmila. Sentence Complexes in Text. Carter, Ronald (et al.). Working with Texts: A core book for language analysis. London and New York: Routledge, 1997. Coulthard, Malcolm . Advances in Written Text Analysis. New York and London: Routledge. Halliday, M.A.K. Linguistic Studies of Text and Discourse. London and New York: Continuum, 2002. Forey, Gail (ed.). Text Type and Texture. London: Equinox, 2009. Huddleston, Rodney; Pullum, Geoffrey K. The Cambridge Grammar of the English Language. Cambridge: CUP, 2002.

Požadavky

aktivní účast; studium zadané literatury; vypracování překladatelských zadání v rozsahu přibližně 30 NS; odevzdání závěrečného komentovaného překladu (dle zadání)písemná zkouška a ústní konzultace závěrečného překladu.

Garant

Mgr. Ondřej MolnárMgr. Josefína Zubáková