Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná hospodářská politika (KAE / AHP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAE / AHP - Aplikovaná hospodářská politika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historicko-ekonomický úvod do předmětu vymezuje základní charakteristiky hospodářské politiky ve svém vývoji s důrazem na nedávné i zcela aktuální období, včetně popisu a analýzy hlavních nástrojů, subjektů a procesů hospodářské politiky. Tato analýza je vždy opřena o zdůvodnění jednotlivých hospodářsko-politických kroků, jejich zhodnocení a následné dopady. Jednotlivé nástroje hospodářské politiky jsou členěny na nástroje rozpočtové s rozdělením na jednotlivé úrovně veřejných rozpočtů a veřejných financí včetně alokačních, distribučních a stimulačních funkcí, které plní. Spolu s rozpočtovými nástroji jsou analyzovány i měnově politické nástroje centrální banky a jejich dopady na cenovou stabilitu, peněžní a finanční sektor a hospodářský růst.

Získané způsobilosti

Znalost míry a způsobu aktivního zasahování státu do hodpodářství způsobený vývojem politicko-hospodářských koncepcí od počátku 20. století do současnosti.

Literatura

Wawrosz, P. a kol. Ekonomie, právo a hospodářská politika v českém prostředí. Praha, 2012. Kliková, Ch., Kotlán, I. Hospodářská politika. Praha, 2014. Michl, A. Průvodce světovou ekonomikou. Praha, 2014. Brčák, J. a kol. Česká republika ve světle ekonomických teorií. Plzeň, 2012. Coggan, P. Paper Promises: Debt, Money and the New World Order, Philadelphia, 2012. Kumar, S. Social Life and Economics. Philadelphia, 2013.

Požadavky

Aktivní účast ve cvičeních.Seminární práce.Zápočtový test.

Garant

doc. Ing. Richard Pospíšil, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Richard Pospíšil, Ph.D.doc. Ing. Richard Pospíšil, Ph.D.