Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika a podnikání v EU (KAE / EPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAE / EPE - Ekonomika a podnikání v EU, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výuka v LS 2014 je každý týden v učebně KB 1.17- Integrační proces-hlavní vývojové mezníky; Současný smluvní rámec-Lisabonská smlouva(dv témata vede Ing. Klvač)- politiky Evropské unie - společné,sdílené,doplňující- jednotný trh,společná zemědělská politika EU(dvě témata vede Ing. Klvač)- Charakteristika rozpočtu EU, jeho specifika a tendence - seminář vede Ing.Klvač- Příčiny krizových tendencí v EU/EMU a východiska pro překonání zadluženosti a stagnace v Evropě vede Ing.Klvač)- Programy hospodářské a sociální soudržnosti-kohezní politika- metody,formy a postupy financování z ESF, (dva seminář vede Mgr.Augustin)- Praktické příklady projektových žádostí (seminář vede Mgr.Augustin)- Vědeckotechnický pokrok - motor změn v soudobé globalizované evropské ekonomice( vede Ing.Klvač)- Evropská unie na rozcestí - ekonomické a sociální výzvy (seminář vede Doc. Švihlíková)- Harmonizace účetnictví v EU, IFRS - mezinárodní účetní standardy, podstata, rozdíly oproti českému účetnictví - příklady - seminář vede Ing.Ulrich, SKANSKA a.s.- Zásady tvorby podnikatelského plánu a zakladatelského rozpočtu při zahájení podnikatelské činnosti(vede Ing. Klvač)- Role ECB a nový mix hospodářské politiky ( vede Doc. Švihlíková)

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice fungování hospodářského mechanismu EUStudent pochopí principy uplatňování hlavních hospodářských politik v rámci EUStudent porozumí příčinám stagnačních tendencí v EU a východiskům pro jejich překonáváníStudent bude schopen vnímat programy kohezní politiky soudržnosti a orientovat se ve struktuře projektové žádosti a reagovat tak na výzvy operačních programůStudent si osvojí elementární podnikatelské zásady pro utváření aktivit na jednotném evropském trhuStudent pochopí smysl podnikatelského záměru, obsahovou strukturu jeho sestavení a zásady tvorby zakladatelského rozpočtu přizahájení podnikatelské činnosti

Literatura

König, P. a kol. Rozpočet a politiky EU, příležitost pro změnu, C.H.Beck Praha, 2009. König, P., Lacina,L., Přenosil,J. Učebnice evropské integrace, 3.aktualizované vydání, Barrister a Principál Brno, 2011. Plchová,B.,Abrhám,J.,Helísek,M. ČR a EU, Ekonomika-Měna Hospodářská politika. Praha, 2010. ISBN 978-80-86912-39-4.Baldwin,R.,Wyplosz,Ch. (2008). Ekonomie evropské integrace. Praha. Lacina, L., Rozmahel, P. Euro: ano/ne ?, Alfa nakladatelství Praha , 2010. Kohout, P. Finance po krizi - Evropa na cestě do neznáma, 3. rozšířené vydání, Grada Publishing Praha 2011. Sychra,Z. Jednotná evropská měna - Realizace hospodářské a měnové unie v EU. Brno, 2009. ISBN 978-80-210-5082-2.Schmidt,H. Sebezáchova Evropy. Praha,Litomyšl, 2003. ISBN 80-7185-561-8.Schmidt, H. Sebezáchova Evropy - perspektivy 21. století, nakladatelství Paseka, Praha, 2003. Vojík,V. Specifika podnikání malých a středních podniků v tuzemsku a zahraničí,Wolters Kluver Praha 2010. Kunešová, H., Cihelková, E. a kol. Světová ekonomika: nové jevy a perspektivy. 2. vydání. Praha: C. H. Beck, 2006.

Požadavky

Práce dle pokynů vyučujících,plnění zadaných úkolů, prezentace na zadaná témata.Účast na výuce 75%. Jsou povoleny dvě absence ve výuce. Kurz je ukončen kolokviem. Podmínkou úspěšné atestace jsou zejména kvalitní znalosti prokázané při rozpravě, aktivita během výuky a odpovídající účast.

Garant

Ing. Mgr. Barbora Haltofová