Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomické teorie starověku a středověku (KAE / ETS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAE / ETS - Ekonomické teorie starověku a středověku, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvod + periodizace dějin ekonomického myšlení, seznámení s literaturou2) Nejstarší ekonomické myšlení: Mezopotámie a Řecko před Platónem3) Ekonomické myšlení Aristotela a Platóna4) Ekonomické myšlení starověkého Říma5) Ekonomické myšlení v díle sv. Augustina6) Ekonomické teorie v kanonickém právu7) Ekonomické myšlení v díle Tomáše Akvinského8) Vztah k vlastictví - žebravé řády bohatství církve9) Lichva10) Ekonomické myšlení v českých zemích v období středověku11) Chudí a chudoba ve středověku12) Závěrečné shrnutí

Získané způsobilosti

Student získá přehled v hlavních ekonomických teoriích z období starověku a středověku a seznámí se s konkrétními texty soudobých autorů.

Literatura

Fuchs Kamil. (2007). Dějiny ekonomického myšlení. Brno. Sojka Milan. (2010). Dějiny ekonomických teorií. Praha. Vencovský František. (1997). Dějiny českého ekonomického myšlení do roku 1948. Brno. Holman Robert. (1999). Dějiny ekonomického myšlení. Praha. Vencovský František. (2005). Dějiny měnových teorií na českém území. Praha. Sedláček Tomáš. (2006). Ekonomie dobra a zla. Praha. Krameš Jaroslav. (1998). Kameralismus a klasické ekonomie v Čechách. Praha. Sojka Milan, Kouba Luděk. (2006). Kapitoly z dějin ekonomických teorií. Brno.

Požadavky

Aktivní účat na výuce. Domácí příprava - čtení zadaných textů.Prezentace vybraného problému na závěr kurzu.

Garant

Mgr. Pavla Slavíčková, Ph.D.