Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropská unie a světová ekonomika (KAE / EUE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAE / EUE - Evropská unie a světová ekonomika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vnější ekonomické vztahy jako kategorie, EU jako subjekt světové ekonomiky.2. Základní hospodářské charakteristiky EU, konkurenceschopnost a ekon.a sociální výzvy3. Věda, výzkum, technický rozvoj a jejich vliv na ekonomický vývoj (socioekonom.důsledky)4. Vnější ekonomické vztahy EU vůči vyspělým ekonomikám ( EU ? ESVO )5. Evropská unie - USA a Kanada.6. Evropská unie - Japonsko a Austrálie.7. Evropská unie a Středomoří8-9. Evropská unie - Asie a charakter vztahů s vybranými zeměmi (Čína, Korea, Indie, region?Zálivu?) a s dalšími zeměmi BRIC (Brazílie, Rusko)10. Měnící se role národních států v globalizovaném světě ( poruchy v tradičním fungování,dopady postupujících procesů globalizace, proměna vztahů vláda- nadnárodní společnost). 11. Nová role mezinárodních institucí ve světové ekonomice ( institucionalizace světového řádu, selhání globální governance, principy nové architektury)

Získané způsobilosti

Znalost vývoje hospodářských vztahů EU s hlavními světovými centry, USA a Japonskem, a s nově se profilujícími obchodními a ekonomickými obry Čínou, Indií a dalšími světovými subregiony. Pochopení příčin výrazných regionálních změn v soudobé světové ekonomice.

Literatura

Jeníček, V. Globalizace světového hospodářství. Krugman, P. Návrat ekonomické krize. Epping R. Průvodce globální ekonomikou. Portál, Praha, 2004. Cihelková, E. a kol. Světová ekonomika - obecné trendy rozvoje. 2009. ISBN 978-80-7400-155-0.Cihelková, Křížková, Kunešová, Martinčík. Světová ekonomika. Nové jevy a perspektivy. C.H. Beck, Praha, 2001. CIHELKOVÁ,E. Vnější ekonomické vztahy Evropské unie. Praha, 2003. ISBN 80-7179-804-5.

Požadavky

Kurz je zakončen kolokviem.Požadavky:Min. 70% účast na semináříchZpracování seminární práce k příslušnému tématu

Garant

Ing. Mgr. Barbora Haltofová