Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační technologie (KAE / IT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAE / IT - Informační technologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Na začátku semestru budou studenti uvedeni do základů práce se současnou výpočetní technikou, užitím počítačových sítí a integrovaných informačních systémů. Důraz bude kladen na představení funkcionalit aplikací volně dostupných cestou webového rozhraní.Témata úvodu kurzu:* Hardwarové prvky a programové prostředky, typy a vlastnosti počítačových sítí* Způsoby připojování, struktura a orientace na Internetu, vyhledávače* Pojmy internet, intranet, extranet. Rozdíly filosofie práce. Tok dat a principy ochrany dat v prostředí vnitřních i vnějších? sítí. Dálková správa, vzdálený přístup.Následně bude kurz pokračovat hodinami zaměřenými na představení nejnovějších prezentačních prostředků. Vysvětleny budou základní pojmy z oblasti počítačové grafiky. Součástí budou nejen informace o vlastnostech a využití standardních grafických formátů, ale i úvod do práce v prostředí grafického editoru. Právě znalost práce s grafikou bude bohatě využita mimo jiné i v sérii lekcí tvorby počítačových stránek, které se v součastné době stávají jednou z nejrozšířenějších a nejosvědčenějších cest osobních i odborných prezentací. Kurz bude upraven jak pro pokročilé uživatele prezentačních technologii (nabídne jim prohloubení jejich dovedností), tak i pro studenty, kteří se s prezentačními prostředky teprve seznamují.Konkrétní obsah:* Základní pojmy z oblasti hardwaru* Představení systémových a programových prostředků* Typy a vlastnosti počítačových sítí* Komunikační služby i dostupnost a správa informací v internetovém prostředí* Počítačová grafika a představení příkladů grafických editorů (včetně webových on-line prostředí)* Kurz tvorby webových stránek (s využitím běžně dostupných freewarových "html" editorů

Získané způsobilosti

Základní orientace ve výpočetní technice, počítačových sítích a integrovaných informačních systémech.

Literatura

SCHURMAN, E. M., PARDI, W. J. Dynamické HTML v akci. Praha, 2004. PIROUZ, R. Kouzla na webu. Brno, 1996. JAMSA, K. Programování na webu. Brno, 1996. BROŽA, P. Tvorba www stránek. Praha, 2001. STEJSKAL, J. Vytváříme WWW stránky pomocí HTML, CSS a JavaScriptu. Praha, 2004. Jak na web - stránky o technologiích používaných na webu. Jak psát web - web o tvorbě internetových stránek pro začátečníky.

Požadavky

Kurz je zakončen kolokviem.Aktivita a plnění úkolů přímo v hodinách. Finálním výstupem bude osobní prezentace ve formě webových stránek (využívající technologie a metodické postupy představené v průběhu kurzu).

Garant

Mgr. Bohdana Řeháková

Vyučující

Mgr. Bohdana Řeháková