Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Principles of Monetary and Fiscal Policy (KAE / MFP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAE / MFP - Principles of Monetary and Fiscal Policy, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět v anglickém jazyce seznamuje studenty se základy měnové a fiskální politiky státu, jako dvěma hlavními pilíři hospodářské politiky. V oblasti měnové politiky je student seznámen se subjektem měnové politiky - centrální bankou a v podmínkách České republiky s Českou národní bankou, jejím hlavním cílem, posláním a jejími nástroji a pravomocemi. V oblasti rozpočtové politiky kurz pokračuje pojednáním o veřejných rozpočtech s hlubším studiem státního rozpočtu. Součástí kurzuje je i aktuální analýza plnění tzv. Maastrichtských konvergenčních kritérií - dosažení vysokého stupně cenové stability, dlouhodobě udržitelný stav veřejných financí, stabilita měnové kurzu v rámci mechanismu ERM II a stabilita dlouhodobých úrokových sazeb, které jsou měnově politického i fiskálně rozpočtového charakteru.

Získané způsobilosti

Student se velmi dobře orientuje v anglické termionologii v základních aspektech a činnostech měnové a fiskální politiky, rozumí mechanismu jejich fungování, vznikajícím synergiím i možným konfliktům při jejich naplňování. Student je rovněž schopen definovat základní prvky a subjekty měnové a fiskální politiky v rámci České republiky i Evropské unie. Student rozumí aktuálnímu vývoji v oblasti měnové a fiskální politiky a možnému budoucímu směřování.

Literatura

Boeckh, J. (2010). The Great Reflation. USA, New Jersey, John Wiley and Sons. Rubin, I. S. The politics of public budgeting: getting and spending, borrowing and balancing. Chatham: Chatham House, 1997. ISBN 156643033.Mises, L. (2009). The Theory of Money and Credit. USA, Signalman Publishing. Friedman, M. (2002). Capitalism and Freedom. USA, University of Chicago Press. Trudeau, K. (2010). Free Money - They Don´t Want You to Know About. USA, Equity Press. Steil, B. (2013). The Battle of Bretton Woods. USA, New Jersey.

Požadavky

Aktivní účast ve cvičeních.Zápočtový test/ seminární práce.Zkouškový test s ústním dozkoušením.

Garant

doc. Ing. Richard Pospíšil, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Richard Pospíšil, Ph.D.