Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikroekonomie (KAE / MI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAE / MI - Mikroekonomie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět začíná úvodem do problematiky mikroekonomie, vymezením trhů a tržního prostředí a jednotlivých tržních subjektů. Následuje chování spotřebitele, formování jeho poptávky a nabídky, elasticita nabídky a poptávky. U firem je kladen důraz na chování firmy v dokonale konkurečním i nedokonale konkurenčním prostředí, na produkční funkci firmy, na její nabídku na trhu výrobků a služeb. Studenti se seznámí s různými formami nedokonalé konkurence - monopol, oligopol, kartel, monopson aj. Následuje tvorba zisku firmou, zisková politika, alternativní cíle firmy a vybrané ukazatele firemní výkonnosti - rentabilita, likvidita, zadluženost a další. Předmět je zkončen aktuální problematikou z prostředí firem v době finanční a hospodářské krize a s variantními možnostmi řešení následků krize ve firmě i jejímu možnému předcházení.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice chování domácností a firem v různě konkurečních prostředích, jako je dokonalá konkurence, oligopol, monopol, monopson a další. Je schopen analyticky uvažovat o chování jednotlivých subjektů na trzích, principy jejich rozhodování, vzájemné vazby a důvody, které je k tomu vedou. Je schopen definovat základní principy zásahů státu do ekonomiky na chování jednotlivých mikroekonomických subjektů a vyvodit z toho závěry a důsledky. Student rozumí veličinám měřícím výkonnost firmy a umí je správně interpretovat.

Literatura

Hořejší, B., Soukupová, J. (2012). Mikroekonomie. Praha, Management Press. Jurečka, V. (2010). Mikroekonomie. Praha, Grada. Brčák, J., Sekera, B. (2010). Mikroekonomie. Plzeň, Aleš Čeněk. Samuelson, P., Nordhaus, W. (2010). Ekonomie. Praha, Nakladatelství Svoboda. Macáková, L. (2009). Mikroekonomie - Základní kurz. Slaný, Melandrium. Veřejné elektronické zdroje. www.cnb.cz, www.mfcr.cz, www.czso.cz.

Požadavky

Aktivní účast ve cvičeních.Zápočtový test/ seminární práce.Zkouškový test s ústním dozkoušením.

Garant

doc. Ing. Richard Pospíšil, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Richard Pospíšil, Ph.D.doc. Ing. Richard Pospíšil, Ph.D.