Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematické metody řešení problémů (KAE / MRP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAE / MRP - Matematické metody řešení problémů, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematicky je předmět koncipován tak, aby pokryl následující oblasti:Úvod do teorie rozhodování - přínos formální teorie rozhodování, příklady použitíRacionalita rozhodovatele, teorie užitku a prospect theory, kritéria a škály z pohledu teorie rozhodováníZákladní přístupy a metody v rozhodování za jistoty - příklady použití, metody stanovování vahVícekriteriální rozhodování, základní přístupy, metody stanovení celkového hodnocení, konsenzusNeurčitost a nejistota v rozhodování - modely rozhodovacích situací, praktické příkladyExpertní znalost a její reprezentace (cíle, kritéria, škály, pravidla), výhody a úskalí modelů založených na expertní znalostiPráce s neurčitostí plynoucí ze slovního popisu reality - reprezentace neurčitých množství, jazykově definovaných cílů hodnocení (fuzzy množiny a operace s nimi)Formální reprezentace neurčitých vztahů (fuzzy relace), operace s neurčitými objekty (práce s kvalitativními proměnnými, agregace s ostatními typy proměnných, jejich začlenění do komplexnějších aplikací)Zápis expertní znalosti s využitím nástrojů jazykově orientovaného fuzzy modelování (jazykové proměnné, báze fuzzy pravidel)Dedukce v prostředí neurčitosti, využití popisu systému pomocí bází jazykově popsaných pravidelObohacení některých známých metod rozhodování za jistoty a rizika o fuzzy přístup, fuzzy klasifikace.Jak prof. Lotfi A. Zadeh výstižně formuloval ve svém principu inkompatibility - s rostoucí složitostí systému klesá naše schopnost výstižně jej popsat přesnými matematickými prostředky. Přitom asi všichni budeme souhlasit, že systémy, které se snažíme modelovat v humanitních vědách jsou vysoce komplexní a složité. Je proto vhodné mít k dispozici nástroj, který nám umožní sice ne exaktní, ale zato dostatečně výstižný popis těchto systémů. Teorie fuzzy množin nám je schopná tento nástroj nabídnout. V rámci tohoto předmětu se studenti naučí pracovat se slovním popisem systémů a vztahů mezi jejich prvky a přitom dosahovat smysluplných výsledků. Pochopí, jak je možné modelovat lidské rozhodování na základě jeho slovního popisu a jak se dá formálně pracovat i s neurčitými popisy reality jako "vysoký zisk", "dostatečně velké množství" nebo "o něco vyšší než".Předmět představí studentům srozumitelnou formou moderní nástroj pro práci s expertní znalostí (a neurčitostí obsaženou v jejím slovním popisu) - teorii fuzzy množin a jazykově orientovaného fuzzy modelování. Praktickou formou je seznámí se základními pojmy fuzzy modelování, představí jim základní metody založené na těchto principech aplikovatelné v oblasti managementu i psychologie a humanitních vědách obecně.Tento předmět vznikl díky projektu CZ.1.07/2.2.00/28.0138 Modularizace manažerského a psychologického vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci cestou inovace a propojení ekonomických a psychologických studijních programů.

Získané způsobilosti

Student po absolvování tohoto předmětu bude rozumět základním pojmům matematické teorie fuzzy množin a jazykově orientovaného modelování a bude schopen tyto pojmy využít ve svém oboru s použitím vhodného softwaru (např. FuzzME). Bude znát základní principy práce s jazykovým popisem reality (a práce s neurčitými objekty např. množstvími a cíli). Získá povědomí o metodách a postupech práce s nejasně ohraničenými pojmy (včetně metod dedukce), s nimiž se klasická kvantitativní metodologie není schopná dostatečně vypořádat. Bude tedy schopen ve své práci či výzkumu uvažovat také mimo hranice klasického kvalitativního nebo kvantitativního přístupu.

Literatura

G. Bojadziev, M. Bojadziev. Fuzzy logic for business, finance and management. World Scientific, Singapore, New Jersey, London, Hong Kong, 2007. J. Fotr, J. Dědina, H. Hrůzová. Manažerské rozhodování. Ekopress, Praha, 2003. J. Fotr, L. Švecová, J. Dědina, H. Hrůzová, J. Richter. Manažerské rozhodování. Ekopress, Praha, 2006. D. Kahneman, A. Tversky. Choices, Values, and Frames. Cambridge University Press, 2000. on-line katalogy knihoven. on-line katalogy knihoven. P. Dostál, K. Rais, Z. Sojka. Pokročilé metody manažerského rozhodování. Grada Publishing, Praha, 2005. P. C. Fishburn. Utility Theory for Decision Making. J. Willey, New York, 1970. J. Talašová. Fuzzy metody vícekriteriálního hodnocení a rozhodování. VUP, Olomouc, 2003. D. Kahneman. Myšlení rychlé a pomalé. Jan Melvil, Brno, 2012.

Požadavky

Docházka - absence max. 2xAktivní zapojení se na semináři.Vypracování seminární práce - řešení rozhodovacího problému s využitím v předmětu vyučovaných metod a jeho obhajoba.Přihlášení do Moodle - viz návod na jakdomoodle.blogspot.com

Garant

Mgr. et Mgr. Jan Stoklasa, Ph.D.