Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Podniková ekonomika (KAE / PE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAE / PE - Podniková ekonomika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojetí podniku a podnikání, založení, vznik a vývoj podniku. Typologie, morfologie a vývojové fáze života podniku. Analýza podnikových jevů souvisejících se zakládáním podniků, sdružováním podniků a podnikatelů.2. Základní kategorie efektivnosti podniku a jejich etický rozměr. Výčet ukazatelů pro propočty ekonomické efektivnosti, jejich struktura, obsah, vypovídací schopnost a užití v hospodářské praxi.3. Kritéria pro optimalizaci majetkové a kapitálové výstavby podniku. Dlouhodobý a oběžný majetek, jeho struktura a užití. Kapitálová struktura, využívání daňového efektu a optimalizace.4. Organizační výstavba podniku. Potřeba organizovat, tvorba struktur a její změny, podoby struktur a faktory, které je ovlivňují.5. Základy podnikového početnictví pro funkční plánování v podniku, náklady, výnosy a výsledek hospodaření. Finanční účetnictví a výkazy.6. Zásobovací činnost, výrobní činnost, prodejní činnost jako hlavní funkce podniku.Ostatní činnosti, zabezpečované pro naplnění hospodářské funkce podniku: investiční činnosti, personální činnosti, obslužné činnosti, řídící a správní činnosti.7. Investiční činnost a inovační procesy. Srovnávání investičních variant, metody hodnocení investic. Význam inovací v podnikání, jejich charakteristika a třídění.8. Podnikatelské modelování a využívání informačních technik. Podniková statistika a rozbory. Procesní řízení a modelování vybraných činností, příklady nových metod a přístupů.9. Finanční aspekty při tvorbě strategie podniku z hlediska zabezpečovaných činností.Význam a využívání finanční analýzy, strategické řízení podniku.10. Specifické ekonomiky, jejich charakteristika, zvláštnosti a obecné rysy. Specifikavýrobních podniků a podniků služeb, podniků v zemědělství, zdravotnictví, v cestovním ruchu a bankovnictví. Specifika malých a středních podniků a neziskových organizací.

Získané způsobilosti

1. Student popíše základní pojmy v oblasti podnikové ekonomiky.2. Student získá metodické a praktické dovedností z oblasti podnikohospodářské praxe.3. Student definuje zvláštnosti a charakteristiky jednotlivých specifických ekonomik. 4. Student vyjmenuje a popíše aktivity nutné k zachování efektivního fungování podniku.

Literatura

Wagnerová E. Ekonomika a řízení podniku. OPF SU, Karviná, 2002. ISBN 80-7248-155-X.Wagnerová E. Ekonomika podniku ( Distanční studijní opora). OPF SU, Karviná, 2004. Wagnerová, Matusiková. Nauka o podniku ( Distanční studijní opora). OPF SU, Karviná, 2004. ISBN 80-7248-243-2.M. Synek a kol. Podniková ekonomika. C. H. Beck, 2000. ISBN 80-7179-228-4.Wagnerová E. Případové studie z managementu a ekonomiky podniku. OPF, Karviná, 2004. ISBN 80-7248-273-4.WAGNEROVÁ, E., ŠEBESTOVÁ, J. Podnikání v malé a střední firmě. 2007. ISBN 978-80-7248-441-6.

Požadavky

Absolvování písemného testu s účastí ve vypsaném termínu je podmínkou získání zápočtu zároveň s aktivní účastí na seminářích. Minimální hranice pro hodnocení uspěl je 60% ze stanoveného maxima dosažitelnosti bodů. Předmět je ukončen zkouškou. Jsou povoleny dvě absence v semináři.Studium probíhá s využitím e-learningového prostředí Moodle. Studenti se do Moodle přihlásí podle návodu na www.kae.cz

Garant

Ing. Lucie Sára Závodná, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lucie Sára Závodná, Ph.D.Ing. Lucie Sára Závodná, Ph.D.