Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální ekonomika (KAE / RE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAE / RE - Regionální ekonomika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Regionální ekonomie, ekonomika a politika. Vymezení regionu.Ekonomické a sociální faktory ovlivňující regionální rozvoj a růst. Strategie endogenního rozvoje Vztahy mezi regiony. Mobilita produkčních faktorů. Teorie lokalizace a prostorová struktura. Firma, její lokalizace a okolí. Aglomerační a urbanizační efekty. Polarizace. Rozvoj regionů v ČR a EU.

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled z oblasti regionální ekonomiky a budou se orientovat v základních pojmech a metodách regionální a prostorové ekonomie. Získané znalosti budou schopni uplatnit při dalším studiu ekonomických disciplin a v hospodářské praxi.

Literatura

Čadil, J. Regionální ekonomie: teorie a aplikace. V Praze: C.H. Beck, 2010. ISBN 9788074001918.Lacko R. Náčrt vývinu priestorovej ekonomiky : Teória a prax kapitalistických krajín. Slovenská akadémia vied, Bratislava, 1969. Ježek J. Prostorová a regionální ekonomika. Plzeň: Vydavatelství Západočeské univerzity, 1999. ISBN 80-7082-575-8.MAIER, Gunther, TOEDTLING, Franz. Regionálna a urbanistická ekonomika. Teoria lokalizácie a priestová štruktura. ELITA Bratislava, 1997. ISBN 80-8044-044-1.BLAŽEK, Jiří, UHLÍŘ, David. Teorie regionálního rozvoje : nástin, kritika, klasifikace. Karolinum Praha, 2002. ISBN 80-246-0384-5.Kadeřábková J. Úvod do regionálních věd a veřejné správy : vybrané kapitoly. Codex Bohemia Praha, 1998. ISBN 80-85963-69-8.

Požadavky

Kurz je zakončen kolokviem.Hlavním výstupem studentova poznání bude zhodnocení rozvojových příležitostí zvoleného regionu, obce či města ve formě seminární práce o rozsahu 10-15 stran.

Garant

PhDr. Jiří Řezník, Ph.D.