Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializované bankovní produkty (KAE / SPB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAE / SPB - Specializované bankovní produkty, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět pojednává o vybraných aktivních a neutrálních bankovních produktech a nástrojích. Jde především o různé druhy obchodů směnečných, o obchody hypotéční, o produkty stavebních spořitelen a o produkty záruční a rozvojové. V oblasti směnek jde o jejich druhy, náležitosti a užití k úvěrovým operacím. Pojednání o hypotékách se týká jak účelových hypoték, tak i tzv. amerických hypoték, které nejsou striktně účelově vázány na nákup nemovitosti. V oblasti stavebního spoření se kurz zaměřuje na hlavní aspekty těchto obchodů, jejich hlavní výhody, nevýhody a použití. V rámci rozvojových a záručních obchodů se výklad týká především podpor rozvoje podnikání, podpor exportu a bankovních záruk. Část kurzu věnovaná futures obchodům zahrnuje jeho hlavní druhy, jako jsou forwardy, opce a swapy a jejich možná použití.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice vybraných bankovních obchodů, především jde o oblast směnek a jejich využití k úvěrovým obchodům, dále o oblast hypotéčního bankovnictví a bankovních záruk. Je schopen definovat zvláštnosti těchto produktů a specifika jejich užití. Orientuje se v problematice praktického používání těchto nástrojů, zná jejich výhody i možná rizika a úskalí. Student rovněž rozumí terminologii futures obchodů, především forwardům, opcím a swapům a zná jejich praktické využití.

Literatura

Palouček, S. a kol. (2013). Bankovnictví. Praha, C.H.BECK. Revenda, Z., Mandel, M. (2011). Peněžní ekonomie a bankovnictví. Praha, Management Press. Syrový, P. (2010). Financování vlastního bydlení. Praha, Grada. Tisk a odborný tisk. časopis Bankovnictví, Hospodářské noviny. Smith, C. (2000). Futures Spread Trading: The Complete Guide. USA, Traders Press. Mejstřík, M. (2009). Základní principy bankovnictví. Praha, Karolinum.

Požadavky

Aktivní účast ve cvičeních.Zápočtový test/ seminární práce.Zkouškový test s ústním dozkoušením.

Garant

doc. Ing. Richard Pospíšil, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Richard Pospíšil, Ph.D.