Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statistika (KAE / ST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAE / ST - Statistika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do statistikyJednorozměrné statistické souboryPublikace výsledků statistického zpracováníZákladní zpracování dat pro spojitý statistický znakVýběrový soubor, výběrové metodyCharakteristiky úrovněCharakteristiky variabilityDvourozměrný statistický souborJednoduchá lineární regreseČasové řadyVyrovnání časových řadIndexní analýza

Získané způsobilosti

1. Student popíše základní pojmy a vztahy statistiky.2. Student vysvětlí využití jednorozměrných statistických souborů a základní zpracování dat pro nespojitý a spojitý statistický znak.3. Student definuje charakteristiky úrovně a variability.4. Student popíše dvourozměrný statistický soubor.5. Student popíše a vypočítá jednoduchou lineární regresi.6. Student definuje jednotlivé typy časových řad a způsoby jejich vyrovnání.

Literatura

Kubátová J. Statistické metody pro ekonomickou praxi. Vydavatelství UP, Olomouc, 2004. L. Cyhelský, J. Kahounová, R. Hindls. Elementární statistická analýza. Management Press, Praha, 2001. Voglová B. Excel v kanceláři. Grada Publishing Praha, 2002. Wisniewski, M. Metody manažerského rozhodování. Grada Publishing, Praha, 1996. R. Hindls, J. Kaňoková, I. Novák. Metody statistické analýzy pro ekonomy. Management Press, Praha, 1997. Mullen R. a kol. Microsoft Office 97 Professional. Unis Publishing, Brno, 1997. Webová strana: www.czso.cz.

Požadavky

Kurz je ukončen zkouškou. Zkoušku lze získat již úspěšným absolvováním praktického testu v poslední hodině výuky. Studenti, kteří neuspějí, nebo budou chtít dosáhnout lepšího hodnocení, se zapíší na zkouškové termíny, které budou vypsány v systému STAG. Zkouška bude ústní a vždy se počítá samostatně, tzn. že úspěšnost v předcházejícím testu nemá vliv na hodnocení v novém termínu.Udělení zápočtu je také podmíněno aktivní participací ve výuce a odevzdáním dvou korespondenčních úkolů v termínu, který bude stanoven na první výuce. Pokud student nevyhoví v kterékoliv části požadavků na ukončení kurzu, bude mu zadána odpovídající náhradní práce. Jsou povoleny dvě absence ve výuce.Studium probíhá s využitím e-learningového prostředí Moodle. Studenti se do Moodle přihlásí podle návodu na www.kae.czStudium je založeno na samostatné přípravě studentů!

Garant

Ing. Lucie Sára Závodná, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lucie Sára Závodná, Ph.D.Ing. Lucie Sára Závodná, Ph.D.