Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekonomie (KAE / UEZU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAE / UEZU - Základy ekonomie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Centrální ekonomický problém: ekonomie (mikro a makro), výrobní faktory, ekonomický koloběh.2. Ekonomické chování, racionální chování, hospodářský cyklus, fáze, hospodářský růst.3. Tržní rovnováha a efektivnost: nabídka, poptávka, elasticita.4. Náklady a nabídka: utopené náklady, náklady příležitosti, ekonomické náklady a zisk, nákladová funkce, optimální objem produkce.5. Nedokonalé trhy: Monopol, přirozený monopol, oligopol, duopol.6. Volné zdroje, volné statky a veřejné statky, veřejná volba, externality - pozitivní a negativní.7. Magický čtyřúhelník: Inflace, nezaměstnanost, bilance zahraničního obchodu.8. Domácí produkt: hrubý a čistý domácí produkt, nominální a reálný domácí produkt, agregátní výdaje, úspory z HDP.9. Tvorba a trh peněz: peníze, směna, úroková míra, rovnováha peněz na trhu. Měny, měnový kurz, měnový trh.10. Fiskální a měnová politika: veřejné rozpočty, státní rozpočet, přerozdělování, daně, šedá ekonomika, rozpočtové schodky, vládní půjčky, centrální banka, cíle a nástroje měnové politiky, inflační cílování.

Získané způsobilosti

1. Student popíše základní pojmy a vztahy v ekonomii.2. Student se bude orientovat v základních ekonomických pojmech jako je nabídka, poptávka, tržní rovnováha, inflace, nezaměstnanost, veřejný rozpočet a měnová politika státu.3. Získané znalosti bude student schopen uplatnit při dalším studiu ekonomických disciplín.

Literatura

HEYNE, Paul. Ekonomický styl myšlení. VŠE Praha, 1991. KUBÁTOVÁ, Jaroslava. Náhled do ekonomie. UP, Olomouc, 2004. HOBZA, Vladimír; ASSENZA, Dora; ZLÁMAL, Jaroslav. Základy ekonomie. Univerzita Palackého v Olomouci, 2006. HOLMAN, Robert. Základy ekonomie pro studenty vyšších odborných škol a neekonomických fakult VŠ. C.H.Beck, Praha, 2000. MANKIW, Gregory, N. Zásady ekonomie. Grada Publishing, Praha, 1999. www.cnb.czwww.czso.czhttp://business.center.cz/http://www.spcr.cz/statistika/index.htmSOJKA, Milan, KONEČNÝ, Bronislav. Malá encyklopedie moderní ekonomie. Libri, Praha, 2004. FIALOVÁ, Helena. Malý ekonomický výkladový slovník. A plus, Praha, 2004. Ročenka Hospodářských novin. Economia, Praha, 1977. HEJTMAN, Pavel. Rozumíme současné tržní ekonomice?. JČU, České Budějovice, 1998. www.euroekonom.cz/

Požadavky

V úvodu kurzu si studenti zvolí semestrální práci na aktuální ekonomické téma. Kurz je ukončen písemným zápočtem. Pro úspěšné splnění testu je nutné získat minimálně 60 % možných bodů. Udělení zápočtu je také podmíněno aktivní participací ve výuce a odevzdáním seminární práce v termínu, který bude stanoven na první výuce. Pokud student nevyhoví v kterékoliv části požadavků na ukončení kurzu, bude mu zadána odpovídající náhradní práce. Jsou povoleny dvě absence ve výuce.Studium probíhá s využitím e-learningového prostředí Moodle. Studenti se do Moodle přihlásí podle návodu na www.kae.cz

Garant

Ing. Lucie Sára Závodná, Ph.D.