Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejná ekonomika (KAE / VR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAE / VR - Veřejná ekonomika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět zachycuje stručný historický vývoj v oblasti veřejné ekonomiky až do současnosti. Pojednává o tržním selhání, o charakteristice a způsobu zajišťování veřejných statků, o neefektivitě jejich financování ze soukromých zdrojů a možných alternativních modelech veřejné spotřeby. Podrobně pojednává o hlavním nástroji veřejných financí v ČR - o státním rozpočtu a v závislosti na struktuře a hloubce členění i o ostatních druzích veřejných rozpočtů a o alokační, distribuční, stabilizační, stimulační a kontrolní funkci, které veřejné rozpočty plní. Ukazuje aplikaci jednotlivých rozpočtových politik a metod a jejich dopad na úroveň HDP, nezaměstnanosti, inflace a rozpočtových deficitů. Na závěr kurzu nechybí pojetí základních tezí reforem v oblasti veřejných financí a hospodářské politiky.V rámci projektu UPlift - Rozšíření a systematizace výuky ve světových jazycích na FF UP, reg. c. 141;. CZ.1.07/2.2.00/28.0033, proběhl v zimním semestru 2014/15 přednáška paaní prof. Dong Lili, Ph.D. z School of International BusinessBeijing Foreign Studies University v Číně na téma Chinese foreign trade policy regime a Insight into Chinese foreign trade: imbalance, dispute, and RMB issue.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice veřejné ekonomiky a jejím poslání a funkci v systematice národního hospodářství. Rozumí důvodům, které stojí za vznikem veřejných rozpočtů a financováním veřejných statků a rozumí alokačním, distribučním, stabilizačním, stimulačním a kontrolním funkcím, které plní. Je obeznámen s kategoriemi státní rozpočet i s ostatními druhy veřejných rozpočtů a jejich příjmy a výdaji. Je schopen analyzovat důvody a nutnost reformy veřejných financí a její základní teze a východiska.

Literatura

Pospíšil, R. (2013). Veřejná ekonomika - současnost a perspektiva. Praha, Professional Publishing. Hamerníková, B., Maaytová, A. (2010). Veřejné finance, 2., aktualizované vydání. Praha, Wolters Kluwer. Rektořík, J. (2007). Ekonomika a řízení odvětví veřejného sektoru, 2. vydání. Praha, Ekopress. Nahodil, F. a kol. (2009). Veřejné finance v České republice. Praha, Aleš Čeněk. Tisk a odborný tisk. časopis Euro, Veřejná správa, Finance a úvěr, Hospodářské noviny. Ochrana, F., Pavel, J., Vítek, L. (2010). Veřejný sektor a veřejné finance. Praha, Grada. Veřejné elektronické zdroje. www.mfcr.cz, www.cnb.cz, www.cszu.cz, www.ecb.eu.

Požadavky

Aktivní účast ve cvičeních.Zápočtový test/ seminární práce.Zkouškový test s ústním dozkoušením.

Garant

doc. Ing. Richard Pospíšil, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Richard Pospíšil, Ph.D.