Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy soukromého práva 1 (KAE / ZP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAE / ZP1 - Základy soukromého práva 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Soukromé právoa) vymezení pojmub) zásadyc) užití předpisů soukromého právad) analogie zákona a analogie právae) ochrana soukromých práv2. Osobya) fyzické osoby, osobnost člověka (ochrana)b) právnické osoby ? ustavení a vznik, název, sídlo, účel, orgány, jednáníc) právnické osoby ? korporace a fundace3. Věcia) vymezení pojmub) věci movité a věci nemovitéc) věci zastupitelné, zuživatelné, hromadné; obchodní závodd) součást věci a příslušenství věci4. Rodinné právoa) manželství ? vznik, práva a povinnosti manželůb) manželské majetkové právoc) zánik manželstvíd) poměry mezi rodiči a dítětem5. Absolutní majetková práva: věcná práva, vlastnické právo, spoluvlastnictví, držba. Věcnápráva k cizím věcem. Zástavní právo.6. Relativní majetková právaa) všeobecná ustanovení o závazcích (vznik, změna, zánik)b) vybrané smluvní typy

Získané způsobilosti

Odborné znalosti:Studenti získají základní odborné soukromého práva; resp. jeho klíčových předpisů.Odborné dovednosti:Studenti budou umět pracovat s předpisy soukromého práva, vyhledat si příslušná ustanovení a uvádět je do vzájemných souvislostí.Obecné způsobilosti:Studenti se budou umět v praxi orientovat v občanském zákoníku a zákonu o obchodních korporacích, což jim rozšíří možnosti uplatnění na trhu práce.

Literatura

Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. 2. BEZOUŠKA, P., PIECHOWICZOVÁ, L. (2013). Nový občanský zákoník ? nejdůležitější změny. Olomouc: Anag. 3. DVOŘÁK, J.; ŠVESTKA, J.; ZUKLÍNOVÁ, M. (2013). Občanské právo hmotné. Svazek 1. Díl první: Obecná část. Praha: Wolters Kluwer ČR. & Eliáš, K. (2013). Občanské právo pro každého: pohledem (nejen) tvůrců nového občanského zákoníku. Praha: Wolters Kluwer Česká republika.

Požadavky

Výuka ZP1 v ZS 2015 začíná 9.10.Studentům budou průběžně předkládány příklady a modelové situace z praxe s tématikou navazující na obsah přednášky. Každý student bude povinen připravit si analýzu dvou příkladů v každém semestru a samostatně prezentovat své stanovisko ve výuce. Kurs je v zimním semestru ukončen kolokviem. Závěrečné hodnocení studenta bude realizováno písemnou formou (testem) s předem stanovenými kritérii. Studentovi jsou povoleny dvě absence v každém semestru, v opačném případě je student povinen vypracovat seminární práci na zadané téma.

Garant

doc. JUDr. Ludmila Lochmanová, Ph.D.

Vyučující

doc. JUDr. Ludmila Lochmanová, Ph.D.