Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy soukromého práva 2 (KAE / ZP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAE / ZP2 - Základy soukromého práva 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obchodní korporacea) pojem, výčet, charakteristické rysy; založení, vznik, zrušení, zánikb) vklad do obchodní korporace a jeho správa; podílc) orgány obchodních korporací2. Veřejná obchodní společnosta) právní a majetková charakteristikab) postavení společníků3. Komanditní společnosta) právní a majetková charakteristikab) postavení společníků4. Společnost s ručením omezenýma) právní a majetková charakteristika,b) valná hromada, jednatel, dozorčí radac) vznik účasti ve společnosti, práva a povinnosti společníků, podíl společníkad) zánik účasti společníka ve společnosti5. Akciová společnosta) právní a majetková charakteristika,b) valná hromada, představenstvo, dozorčí rada; monistický systémc) akcied) změny základního kapitálu6. Družstvoa) právní a majetková charakteristikab) členství v družstvuc) orgány družstvad) družstvo bytové a družstvo sociální.

Získané způsobilosti

Odborné znalosti:Studenti získají základní odborné obchodního práva; resp. jeho klíčových předpisů.Odborné dovednosti:Studenti budou umět pracovat s předpisy obchodního práva, vyhledat si příslušná ustanovení a uvádět je do vzájemných souvislostí.Obecné způsobilosti:Studenti se budou umět v praxi orientovat v občanském zákoníku a zákonu o obchodních korporacích, což jim rozšíří možnosti uplatnění na trhu práce.

Literatura

Zákon č. 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích). 2. BACHROŇOVÁ, N./DIVIŠOVÁ, K./FINGER, L./ HEJDA, J./ PROSSER, M./VANĚČKOVÁ, V./MACHALA, M. (2013). Nový zákon o obchodních společnostech a družstvech. Poznámkové znění. Vydavatelství ANAG. HEJDA, J. a kolektiv. (2013). Zákon o obchodních korporacích. Výklad jednotlivých ustanovení včetně návaznosti na české a evropské předpisy. Praha Linde, a. s.

Požadavky

Studentům budou průběžně předkládány příklady a modelové situace z praxe s tématikou navazující na obsah přednášky. Každý student bude povinen připravit si analýzu dvou příkladů v každém semestru a samostatně prezentovat své stanovisko ve výuce. Kurs je v letním semestru zakončen zkouškou. Závěrečné hodnocení studenta bude realizováno písemnou formou (testem) s předem stanovenými kritérii. Studentovi jsou povoleny dvě absence v každém semestru, v opačném případě je student povinen vypracovat seminární práci na zadané téma.

Garant

doc. JUDr. Ludmila Lochmanová, Ph.D.

Vyučující

doc. JUDr. Ludmila Lochmanová, Ph.D.