Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cizí jazyk DSP - Němčina (KAL / 91AND)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAL / 91AND - Cizí jazyk DSP - Němčina, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zkouška je komisionální a skládá se z těchto tří částí:1) prezentace písemných materiálů - CV, prezentace své pracovní činnosti, kontaktů s němčinou, zahraničních studijních pobytů, publikační činnosti atd. Odpovědi na dotazy členů zkušební komise.2) prezentace vlastního doktorského projektu - prezentace výše uvedeného, odpovědi na dotazy členů zkušební komise.3) práce s odborným textem (50 stran):a) reakce na dotazy členů komise k danému textu (např. jak odborný text souvisí s vlastním doktorským projektem atd.). Text, který si kandidát/ka přinese a se kterým bude pracovat u zkoušky, zůstane čistý, bez vepsaných českých výrazů a vysvětlivek.b) čtení a překlad vybrané pasáže textu (dle výběru examinátora)c) vysvětlení vybraných gramatických jevů z textu - česky nebo německy s německými příklady (např. větný rámec, německé pasivum, systém slovesných německých časů, německá příčestí atd.). Předpokladem je prostudování normativní německé gramatiky na úrovni B2 Evropského referenčního rámce pro jazyky.

Získané způsobilosti

Vykonáním zkoušky student prokáže komplexní znalost cizího jazyka minimálně na úrovni B2 Evropskeho referenčního rámce a rovněž schopnost komunikovat na odborné úrovni v oboru doktorského studia a analyzovat odborné texty v cílovém jazyce.

Literatura

Dle tématu disertace. Kettnerová, D., Tesařová, L., Drmlová, D., Homolková, B. Německy s úsměvem nově. Plzeň, 2003.

Požadavky

Znalost němčiny na úrovni B2, schopnost písemné (CV, teze disertace) a ústní odborné komunikace v němčině. Před vlastní zkouškou (KAL/91AND) je doktorand povinen získat zápočet absolvováním tutoriálu: KAL/91ATN.V AR 2015/16 se tutoriály konají v termínech:15.09.2015 (9:00 14:00, učebna 205),07.01.2016 (9:00 14:00, učebna 205),přičemž doktorand zapisuje do STAGu pouze jeden termín.Doplňující předměty (nepovinné) ke zkoušce:K individuální přípravě na zkoušku jsou určeny následující předměty, jejichž splnění je nepovinné.KAL/93NPZ: "Němčina DSP příprava ke zkoušce", KAL/92BKN: "Odborná konzultace v DSP němčina"KAL/93NAK: "Němčina DSP aktivní účast na konferenci" KAL/93NPK: "Němčina DSP pasivní účast na konferenci" Doktorandům je dále umožněno absolvovat jeden semestr jazykového kurzu KAL nabízeného v rámci bakalářských a magisterských programů; úroveň pokročilí nebo středně pokročilí. Podmínky účasti je nutno domluvit vždy na začátku semestru s příslušným vyučujícím. Do STAGu student zapisuje předměty: KAL/9NDS1 nebo KAL/9NDS2 nebo KAL/9NADS.Materiály předkládané před vlastní zkouškou:Minimálně jeden měsíc před datem konání zkoušky (vhodné spojit s doporučenou konzultací) předkládá doktorand Dr. Novému písemné materiály v německém jazyce. Jedná se o:1) curriculum vitae - strukturovaná forma (max. 2 strany A4)2) popis vlastního doktorského projektu - záměr odborné práce (max. 1-2 strany A4) Doporučená struktura: název a celková charakteristika disertační práce, historiografie tématu, otázky, které si práce klade, metody při koncipování práce, materiály, se kterými autor/ka pracuje, v čem je práce nová a přínosná ve svém oboru. V úvodu budou uvedeny následující povinné údaje: obor doktorského studia + školitel.Materiály 1) a 2) se odevzdávají v elektronické i tištěné podobě.3) kopii minimálně 50 stran odborného textu souvisejícího s doktorským studijním oborem (například kapitola z knihy nebo odborný článek) v německém originále (autor, jehož mateřským jazykem je němčina) s uvedenou přesnou a úplnou bibliografickou citací: jméno autora, celý název knihy, místo vydání, vydavatelství, rok vydání/popř. ročník, číslo, název kapitoly/článku, stránky). Texty z internetu nebudou akceptovány. Doporučuje se nechat si odborný text schválit na konzultaci před vlastní zkouškou.Materiál 3) se odevzdává pouze v tištěné podobě. Důležité: elektronicky je nutno dodat bibliografické údaje daného odborného textu.Doporučení:Doktorandi mají možnost využít konzultací u Dr. Nového. Doporučuje se alespoň jedna konzultace (cca 1 měsíc před datem konání zkoušky). Tuto konzultaci je možné v případě potřeby absolvovat bez zápisu do STAGu nebo se zápisem (KAL/92BKN: "Odborná konzultace v DSP němčina").

Garant

PhDr. Jiří Nový, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jiří Nový, Ph.D.Mgr. Alena Rošková