Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Arabština začátečníci 2 (KAL / ARZ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAL / ARZ2 - Arabština začátečníci 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je zaměřen v první řadě na osvojení arabského písma, čtení a psaní arabských textů. Nezbytnou součástí kurzu je také výklad základních gramatických principů arabského jazyka, důraz však bude kladen zejména na konverzační dovednosti a rozšíření praktické slovní zásoby. Doplňková cvičení se budou věnovat poslechu autentických záznamů (úryvky z Koránu, arabské písně, jednoduché dialogy) a praktické konverzaci. Nosná literatura pro tento kurz je učebnice: Základy moderní spisovné arabštiny, díl I. (viz. studijní literatura)Předpokládaný průběh kurzu:- nácvik psaní arabské abecedy (zhruba 5 až 6 lekcí)- první pád podstatných a přídavných jmen; shodný přívlastek- sloveso mít; ženský rod formální; sponové sloveso být; otázka zjišťovací- arabské číslice; zájmena ukazovací; kořen a kmen slova; množná čísla; shoda podstatných a přídavných jmen; zájmena osobní samostatná v jednotném čísle- člen určitý; souhlásky sluneční a měsíční; ženský rod přirozený; shoda přívlastku s podstatným jménem; jmenná věta; přídavné jméno vztahové- skloňování v arabštině; pády a pádové koncovky v jednotném čísle; předložky, příslovce- participium aktivní I. Slovesného kmene; dvojné číslo; množné číslo vnější a vnitřní; jména dvojvýchodná- slovesný systém arabštiny; slovesné perfektum; zápor slovesného perfekta; věta slovesná; sloveso lajsa- genitivní spojení; zájmena osobní připojená; zájmena ukazovací- číslovky základní a řadové; určovaní času; sloveso kána- slovesné imperfektum (přítomný a budoucí čas); zápor přítomného a budoucího časuStudijní literatura:Bahbouh, Ch., Fleissig, J.: Základy moderní spisovné arabštiny, díl I., Praha: Dar Ibn Rushd, 2003.Sorby, K.: Moderná spisovná arabčina. I. Diel, Bratislava: Slovak Academic Press, 2005.Wehr, H.: A Dictionary of Modern Written Arabic (Arabic-English). 3rd printing:Libraire du Liban, 1974Doplňková literatura:Ondráš, F.: Egyptská hovorová arabština, Praha: SET OUT, 2001Dvojjazyčný ilustrovaný slovník (slovensko-arabský), Bratislava: Slovart, 2009

Získané způsobilosti

- Osvojení arabského písma- Čtení a psaní arabských textů - Osvojení základních gramatických principů arabského jazyka - Dovednost poslechu autentických zvukových záznamů - Rozšíření praktické slovní zásoby - Konverzační dovednosti

Literatura

Wehr, H. (1974). Dictionary of Modern Written Arabic (Arabic-English). 3rd printing:Libraire du Liban. Sorby, K. (1992). Učebnica spisovnej arabčiny. Bahbouh, Ch., Fleissig, J. (2003). Základy moderní spisovné arabštiny, díl I.. Praha: Dar Ibn Rushd.

Požadavky

Zápočet1. Docházka do výuky - maximálně 2 absence za semestr. Nepřipravenost studenta v důsledku jeho absence v předchozí hodině nebude akceptována. 2. Připravenost na hodinu, vypracování domácích úkolů (je-li student nepřipraven, může mu být započítána absence). 3. Úspěšnost ve všech "malých" testech psaných průběžně během semestru - každý test je třeba napsat minimálně na 70%; studenti, kteří tento požadavek nesplní, budou psát souhrnný zápočtový test v zápočtovém týdnu.Upozornění: Zápočet je možné získat pouze do konce zkouškového období semestru, v němž kurz probíhal (a to pouze v rámci termínů vypsaných vyučující).

Garant

Mgr. Pavol Majerčák

Vyučující

Mgr. Pavol Majerčák