Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Principy jazykového vývoje (KBH / 92BPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / 92BPV - Principy jazykového vývoje, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pozornost je věnována otázkám vzniku jazyka, problematice jazykových rodin a jazykových svazů, sociolingvistickým pohledům na vývoj jazyka i obecným otázkám příčin a důsledků jazykových změn. V praktické části jsou studenti vedeni k samostatným analýzám jazykového materiálu a k práci se zadanou sekundární literaturou.

Získané způsobilosti

Studenti se orientují v diachronní lingvistice, jsou schopni klasifikovat jazykově vývojové jevy nejen v obecné rovině, ale i na materiálu konkrétních (především indoevropských) jazyků.

Literatura

Erhart, A. Indoevropské jazyky. Praha 1982. Mareš, F. V. Diachronische Morphologie des Ur- und Frühslavischen. Frankfurt am Main-Wien, 2001. Mareš, F. V. Diachronische Phonologie des Ur- und Frühslavischen. Frankfurt am Main, 1999. Jakobson, R. Hledání podstaty jazyka. In: Dvanáct esejů o jazyce, s. 29?45. Praha, 1970. Komárek, M. K dialektice jazykového vývoje. SlavPrag, 4, s. 19?26. 1962. Večerka, R. a kol. K pramenům slov. Uvedení do etymologie. Praha: NLN, 2006. Jakobson, R. O hláskoslovném zákonu a teleologickém hláskosloví. Časopis pro moderní filologii 1928, XIV, s. 183-184. Němec, I. Práce z historické jazykovědy. Praha, 2009. Jakobson, R. Principien der historischen phonologie. TCLP - IV, 1931. Komárek, M. Studie z diachronní lingvistiky. Olomouc 2006. Katz, G. The Hypothesis of a Genetic Protolanguage: an Epistemological Investigation. Biosemiotics 2008, 1, s. 57-73. Skalička, V. Vývoj jazyka. Praha: SPN, 1960. Mareš, F. V. Vznik slovanského fonologického systému a jeho vývoj do konce období slovanské jazykové jednoty. Slavia 25, s. 443-495. 1956.

Požadavky

Seminární práce

Garant

doc. Mgr. Miroslav Vepřek, Ph.D.