Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Audiovizuální technologie (KBH / AVT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / AVT - Audiovizuální technologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy:1. Teoretické základy obrazu: digitální fotografie; pixel, dpi a rozlišení obrazu; režimy barev - RGB, CMYK; princip fotoaparátu a fotografie; kompozice obrazu a tzv. zlatý řez.2. Teoretické základy zvuku: analogový a digitální signál; digitalizace zvuku - vzorkování, kvantizace a komprese dat; mikrofon dynamický vs. kapacitní a směrová charakteristika; zvukové formáty.3. Teoretické základy digitálního videa: počet řádků, obnovovací frekvence, prokládané a plné řádkování; princip přenosu obrazu; televizní normy - PAL, SECAM, NTSC; princip videozáznamu; videokodeky a videoformáty.

Získané způsobilosti

Účelem kurzu je uvést studenty editorského studia do teoretických základů audiovizuálních technologií, jež jsou nutným předpokladem pro praktické ovládání softwarových nástrojů ve zmiňované oblasti (navazujícími praktickými kurzy jsou B předměty Editace videa, Editace zvuku a Foto pro editory daného studijního programu). Studenti si osvojí zejména teoretické základy a principy pořízení a zpracování digitálnífotografie, zvuku a videa.

Literatura

E. Holsinger. Jak pracují multimédia. UNIS, Brno, 1995. VRBA, J. a VŠETULOVÁ, M. Multimediální technologie ve vzdělávání. UP Olomouc, 2003. ISBN 80-244-0562-8.Hlavenka, J. a kol. Nový výkladový slovník výpočetní techniky. Praha, 1994. Vlachý, Václav. Praxe zvukové techniky. Praha, 2008. Vrba, Jiří. Úvod do audiovizuálních technologií. Olomouc, 2008. Long, B. - Schenk, S. Velká kniha digitálního videa. Praha, 2005. Kříž, Miloslav. Zvuk na PC. Praha, 2002.

Požadavky

-- pravidelná docházka, aktivní práce v semináři-- vypracovaný seminární projekt-- kolokvium

Garant

PhDr. Petr Pořízka, Ph.D.