Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět České dějiny 2 (KBH / ČD2J)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / ČD2J - České dějiny 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednáškového kurzu:1. Osvícenský absolutismus Marie Terezie a Josefa II. a jejich reformy.2. České země v době napoleonských válek a za Metternichova absolutismu.3. Revoluční rok 1848 v českých zemích a jeho důsledky, Bachův absolutismus.4. Prusko-rakouská válka, vznik rakousko-uherského dualismu a jeho následky v podobě politiky české reprezentace.5. Politické bouře na sklonku 19. století, válečné konflikty Rakouska-Uherska na začátku 20. století a první světová válka.6. Vznik československé samostatnosti, charakter československé demokracie, osobnost T. G. Masaryka.7. Krizové období druhé poloviny třicátých let, vznik druhé republiky a protektorátu, osobnost Edvarda Beneše.8. Krátké období poválečné demokracie, komunistický puč 1948, charakter totalitního režimu v padesátých letech.9. "Zlatá šedesátá", reformní komunismus, demokratizace totality.10. Normalizační dvacetiletí a vznik alternativní kultury; perestrojka.11. Pád železné opony, politický systém po roce 1989.

Získané způsobilosti

Přehledová orientace v českých dějinách 18. až 20. století.

Literatura

Alan, Josef a kol. Alternativní kultura. Příběh české společnosti 1945-1989. Praha, 2001. Urban, Otto. Česká společnost 1848-1918. Praha, 1982. Kárník, Zdeněk. České země v éře první republiky I-III. Praha 2002-2003. Bělina, Pavel a kol. Dějiny zemí koruny české II. Od nástupu osvícenství po naši dobu. Praha, 1992. Hroch, Miroslav. Na prahu národní existence. Touha a skutečnost. Praha, 1999.

Požadavky

Kolokvium vychází z odpřednášené látky a skládá se z písemné, eventuálně ústní části.