Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čeština z diachronního pohledu (KBH / CDP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / CDP - Čeština z diachronního pohledu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Vztah písma a foneticko-fonologického systému jazykaMožnosti a meze jazykové rekonstrukceMetody datace textů a rukopisů?Jať? v praslovanštině a staré češtiněPříčiny a důsledky hláskových změnProzodické prostředky v praslovanštině a jejich reflexe v češtiněVývoj o-kmenové a u-kmenové deklinace substantivVznik a vývoj adjektivní flexeJednoduché časy minulé, příčiny a okolnosti jejich zániku v češtiněLingvistická paleontologie a vývoj slovní zásoby

Získané způsobilosti

Studenti získají schopnost samostatně uvažovat o jazykovém vývoji a posuzovat jazykové změny z různých lingvistických pohledů.

Literatura

Komárek, M., & Bláha, O. (2012). Dějiny českého jazyka. Brno: Host. Jakobson, R. (1970). Hledání podstaty jazyka. In: Dvanáct esejů o jazyce, s. 29?45. Praha. Erhart, A., Večerka, R., Havlová, E., Janyšková, I., & Karlíková, H. (2006). K pramenům slov: uvedení do etymologie. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny. Pokorný, J. (2009). Lingvistická antropologie: jazyk, mysl a kultura. Praha: Grada Publishing. Němec, I., Dittmann, R., Sobalíková, H., & Vajdlová, M. (2009). Práce z historické jazykovědy. Praha: Academia. Komárek, M. (2006). Studie z diachronní lingvistiky. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci.

Požadavky

Aktivní účast studentů na přednáškách, napsání seminární práce na vybrané téma.

Garant

doc. Mgr. Miroslav Vepřek, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Miroslav Vepřek, Ph.D.