Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čeština doby střední (KBH / CDST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / CDST - Čeština doby střední, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V jednotlivých seminářích budou analyzovány texty vzniklé v době humanistické a barokní tak, aby semestrální kurs postupně dospěl v vymezení vývojové etapy českého jazyka označované jako "střední čeština". Postupováno bude chronologicky, od textů starších k mladším, přičemž ke každému textu bude předem zadána rovněž příslušná sekundární literatura k nastudování. Schopnost samostatné analýzy studenti prokáží v seminární práci. Pozornost bude soustředěna především na vývoj ortografie, slovotvorbu a syntax.Tematické okruhy:1. Přehled českého písemnictví 16.-18. století: různé druhy textů, rukopisy, tisky, žánry.2. Pravopisné systémy češtiny v 16.-18. století.3. Typy písma v českých rukopisech a tiscích 16.-18. století.4. Hlavní mluvnické jevy humanistické češtiny.5. Hlavní mluvnické jevy barokní češtiny.6. Rozvoj slovní zásoby v češtině doby střední.7. Slovotvorba češtiny doby střední; dobové iniciativy v obohacování českého lexika.8. Mluvnice a slovníky češtiny v 16.-18. století.9. Současné ediční přístupy k českým textům doby střední.10. Elektronické databáze starších českých textů a slovní zásoby.

Literatura

Nechutová, J. a kol. Čítanka ze slovanské jazykovědy v českých zemích I. (Brno 1982, skripta FF MU). Porák, J. Humanistická čeština: hláskosloví a pravopis. Praha, 1983. Porák, J. Chrestomatie k vývoji českého jazyka. Praha, SPN 1979. David, M. (ed.). K jazyku a stylu českých barokních textů I, II. České Budějovice. Janečková, M. K jazyku českého baroka. Praha, 2009. Pleskalová, J. - Krčmová, M. - Večerka, R. - Karlík, P. Kapitoly z české jazykovědné bohemistiky. Praha, 2007. Šlosar, D. - Večerka, R. Spisovný jazyk v dějinách české společnosti. Praha 1979. Alexová, J. Vývoj českého barokního souvětí souřadného. Praha, 2009. Havránek, B. Vývoj českého spisovného jazyka. Praha 1979.

Požadavky

Aktivní účast na práci v seminářích (četba zadaných textů a sekundární literatury, příprava na diskusi), sepsání seminární práce.

Garant

Mgr. Josef Línek, Ph.D.