Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká literatura II. (KBH / CLII)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / CLII - Česká literatura II., Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Manifest české moderny a jeho zásadní přínos do vývoje české literatury a umění obecně.2. Podoby českého naturalismu a jeho "druhý život" v próze dvacátých let 20. století.3. Buřičská generace a próza jejích exponentů. Viktor Dyk a Fráňa Šrámek.4. Problematizace identity v prozaických textech Richarda Weinera.5. Geneze a konstrukce Haškova Švejka.6. Projevy avantgardy v české literatuře, příbuznost a odlišnost uměleckých sdružení Devětsil a Literární skupina7. Čapkova noetická trilogie a její místo v autorově filozofickém a společenském uvažování.8. Vančurova koncepce umělecké tvorby v kontextu historické prózy.9. Olbrachtův zájem o Podkarpatskou Rus a její tematizace v meziválečné próze.10. Nový typ psychologické prózy v románech Jaroslava Havlíčka a Václava Řezáče.11. Tematika židovství v literatuře; se zaměřením na tvorbu Egona Hostovského a Karla Poláčka.12. Situace české literatury za protektorátu, nástup nové generace po roce 1940 a její diferenciace

Získané způsobilosti

Základní přehled o české literatuře v letech 1890-1945.

Literatura

Putna, M. C. Česká katolická literatura. Praha, 1998. Janáčková, Jaroslava ? Hrabáková, Jaroslava. Česká literatura na předělu století. Jinočany, H&H 2001. Pešat, Zdeněk ? Strohsová, Eva a kol. Dějiny české literatury od konce 19. století do roku 1945. Praha, Victoria Publishing 1995. Papoušek, Vladimír. Dějiny nové moderny. Praha, 2010. Hodrová, Daniela a kol. Poetika české meziválečné literatury. Proměny žánrů. Praha, ČS 1987. Strohsová, Eva. Zrození moderny. Praha, ČS 1963.

Požadavky

Ke zkoušce student přináší seznam přečtené literatury beletristické i odborné.

Garant

doc. Mgr. Erik Gilk, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Erik Gilk, Ph.D.