Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny filozofie pro filology 2 (KBH / DEJB2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / DEJB2 - Dějiny filozofie pro filology 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář navazuje na Dějiny filozofie pro filology 1- Filozofie a jazyk/ověda. V průběhu letního semestru se zaměříme na dílčí problémy, týkající se ? obecně i konkrétně ? umění a jeho podstaty. Chronologicky a výběrově budeme komentovat a interpretovat některé filozofické problémy, které přesahují školsky vymezený rámec filozofie a svou závažností zasahují do oblasti estetiky, literární vědy a sémiotiky. Pokusíme se již od počátku sledovat především tu problematiku, jež zaznívá (často v pozměněném kontextu) i v moderních vědách o umění. Vzhledem k tomu, že se jedná o seminář k přednáškám z dějin filozofie, budeme též diskutovat o základních problémech velkých filozofických systémů, které podstatným způsobem ovlivňují myšlení o umění dodnes.

Získané způsobilosti

Základní přehled ve vybraných filosofických problémech z dějin světové filosofie.

Literatura

Culler, J. Barthes. A very short Introduction. New York, 2002. Frank, M. Co je neostrukturalismus. Praha, 2000. Blecha, I. (ed.). Filosofická čítanka. Olomouc, 2000. Filozofický slovník. Olomouc, 1998. Dosse, F. History of Structuralism, Volume I, II, University of Minnesota Press, 1997. Zima, P.V. Literární estetika. Olomouc, 1998. Störig, Hans J. Malé dějiny filosofie. Praha, 1991. Aristotelés. Metafyzika. Praha, 2003. Eco, U. Meze interpretace. Praha, 2004. Floss, P. Proměny vědění. Foucault, M. Slová a veci. Archeológia humanitných vied. Bratislava, 2000. Chvatík, K. Strukturální estetika. Brno, 2001. Petříček, M. (usp.). Texty k dekonstrukci. Bratislava, 1995. Derrida, J. The Truth in Painting, The University of Chicago Press, 1987. Eco, Umberto. Umění a krása ve středověké estetice. Praha, 1998. Floss, P. Úvod do dějin středověkého myšlení. Olomouc, 1994. Anzenbacher, A. Úvod do filozofie. Praha, 1990.

Požadavky

viz http://www.kb.upol.cz/

Garant

Mgr. Marek Nagy, Ph.D.