Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Editologie (KBH / EDIT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / EDIT - Editologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata seminářů:1) Samizdatové edice (představení významných samizdatových edic a jejich role v dějinách literatury a společnosti; výběr děl, způsob ed. přípravy, podoba publikací: materiál, formát, vazba, graf. úprava, náklad, způsoby šíření, dosah, čtenářský ohlas)2) Významné antologie české literatury vydané ve 20. století (do r. 1989), jejich vliv na vývoj literatury a psaní dějin (kritéria a podmiňující faktory výběru: ideologie, ohled na čtenáře ad.; účel vydání; posouzení relevance výběru)3) Antologie české literatury vydané v ČR po r. 1989 (kritéria výběru: tematické, dobové, žánrové, hodnotové, způsoby sestavování, ediční příprava, účel publikace, ohled na čtenáře, vliv a zadávací podmínky nakladatele)4) Zahraniční antologie současné české literatury (funkce, kritéria výběru, jak ovlivňuje výběr prostředí, v němž antologie vychází, vliv a zadávací podmínky nakladatele atd.)5) Sebrané spisy (způsoby jejich sestavování a přípravy na konkrétních příkladech, komparace zvolených spisů, kteří čeští autoři mají sebrané spisy, s jakou motivací byly sestavovány, v jaké situaci vznikly atd.)6) Výbor z díla. Vybrané spisy (kritéria výběru: tematické, dobové, hodnotové, ideologické atd.; účel publikace; identifikace rozdílů na základě příkladů dle vlastního výběru)7) Slovníky spisovatelů a literárních děl (možné podoby, zásady jejich sestavování, tvorba hesel a jejich strukturace, funkce)8) Edice české literatury v současných nakladatelstvích (která nakladatelství vydávají edice české literatury; kritéria výběru děl; jednotící prvek: tematický, dobový, žánrový ad.; účel edic; čtenářský ohlas; způsoby financování; prodejnost; co na českém knižním trhu chybí)

Získané způsobilosti

Získání znalostí o přípravě antologií, sebraných spisů, výborů z děl a dalších typů edic.

Literatura

Editor a text. Úvod do praktické textologie. Praha ? Litomyšl, 2006. Pistorius, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha ? Litomyšl, 2003. Kosák, Michal - Flaišman, Jiří. Podoby textologie. Praha, 2010. Pokorný, Milan - Pokorná, Dana. Redakční práce. Praha, 2011. Vašák, Pavel a kolektiv. Textologie ? teorie a ediční praxe. Praha, 1993.

Požadavky

Vypracování samostatné práce, aktivní účast na semináři.

Garant

Mgr. Jiří Hrabal, Ph.D.