Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fonetika a ortoepie (KBH / EFONP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / EFONP - Fonetika a ortoepie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zvuková materie je nahlížena jak z hlediska empirické (fonetické) stránky jazyka, tak praktické aplikace (ortoepie). Představena je základní odborná terminologie, segmentální i suprasegmentální rovina. Úvod kurzu je věnován důležitému vymezení subdisciplin (a jejich základních jednotek), a to i těm, jimž není vzhledem k zaměření kurzu věnována posléze bližší pozornost (fonologie, morfonologie).Okruhy1. Fonetika, ortoepie, fonologie a morfonologie - charakteristika disciplin, jejich vzájemné vztahy; základní odborná literatura. Základní jednotky zvukové stránky jazyka: hláska/fón - foném (alofon) - morfoném.2. Řeč mluvená a psaná: vztah zvukové a grafické podoby jazyka. Pravopisné principy. Fonetická transkripce. Smysl, zásady a způsoby.3. Hlásky - artikulační a akustická podstata a charakteristika. Klasifikace vokálů. Diftong.4. Konsonanty - tvoření, třídění. Fonetický popis konsonantů na základě tabulky. Sonanty.5. Fonetické (prozodické) jevy souvislé řeči. Členění souvislé řeči: výpověď, výpovědní úsek, takt, slabika.6. Základní intonační modely spisovné češtiny a jejich funkce.7. Hlásky v řetězcích, změny hlásek v proudu řeči. Důvody, typy hláskových změn.8. Ortoepické zásady realizace vokálů.9. Ortoepické zásady realizace konsonantů a konsonantických skupin (i na hraničních předělech).10. Akomodace a asimilace v současné češtině. (A) Asimilace znělostní, její zákonitosti a ortoepické zásady; párové konsonanty účastnící se asimilace znělosti specifickým způsobem; postavení sonor a klouzavých hlásek při znělostní asimilaci. Nespisovné typy asimilace znělosti. (B) Asimilace artikulační, její typy; ortoepické zásady pro její uplatnění.11. Taktový ("slovní") přízvuk, jeho charakter, umístění, funkce. Ortoepické zásady českého přízvukování; proklitika a enklitika.12. Ráz, jeho artikulační podstata a funkce. Ortoepické zásady užívání rázu. Proteze, její využití a funkce. Hiát a hiátové hlásky.

Získané způsobilosti

Během kurzu student získá ucelenou představu o zvukové stránce češtiny. Student bude veden k tomu, aby si osvojil základní odbornou terminologii, způsob praktického přepisu textů, fonetické určování hlásek, rozpoznání a interpretaci hláskových změn v proudu řeči. Kromě zvukové materie, resp. empirické (fonetické) stránky jazyka si student osvojí ortoepická pravidla podle stávající platné normy.

Literatura

Hůrková, J. Česká výslovnostní norma. Encyklopedický slovník češtiny. Brno, 2002. Krčmová, M. Fonetika a fonologie - interaktivní elektronická verze (2008). Dostupné z http://is.muni.cz/do/1499/el/estud/ff/js08/fonetika/ucebnice/index.html. Palková, Z. Fonetika a fonologie češtiny. Praha: Karolinum, 1994. Krčmová, M. Úvod do fonetiky a fonologie pro bohemisty. Ostrava, 2006. Výslovnost spisovné češtiny I. Výslovnost slov českých. Praha, 1967. Výslovnost spisovné češtiny II. Výslovnost slov cizích. Praha, 1978. Romportl, M. Základy fonetiky. Praha, 1973.

Požadavky

-- pravidelná docházka na přednášku a do semináře (tolerance: 1 absence)-- aktivní práce v semináři-- vypracovaný seminární projekt-- úspěšné absolvování zápočtového testu

Garant

PhDr. Petr Pořízka, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Karel Komárek, Ph.D.