Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Funkční stratifikace češtiny (KBH / EFSCP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / EFSCP - Funkční stratifikace češtiny, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy teorie spisovného jazyka.2. Jazyková situace současné češtiny.3. Historické pozadí funkční diferenciace češtiny.4. Mluvený versus psaný jazyk.5. Čeština v tištěné publicistice I.6. Čeština v tištěné publicistice II.7. Čeština v rozhlase a televizi.8. Čeština v uměleckých textech.9. Čeština ve vědeckých textech.10. Čeština ve škole.11. Problémy a perspektivy kodifikace současné češtiny.12. Jazykové právo a jazykové plánování v České republice.

Získané způsobilosti

Schopnost kvalifikovaně hodnotit adekvátnost a účinek jazykových prostředků v psaných a mluvených textech s různou funkcí.

Literatura

Bělič, J. Nástin české dialektologie. Praha 1972. Kořenský, J. a kol. Český jazyk. Najnowsze dzieje języków słowiańskich. Opole 1998. Mathesius, V. Čeština a obecný jazykozpyt. Praha: Melantrich, 1947. Chloupek, J. Dichotomie spisovnosti a nespisovnosti. Brno, 1986. Dynamika současné češtiny z hlediska lingvistické teorie a společenské praxe. Jedlička, A. Spisovný jazyk v současné komunikaci. Praha, 1978. Havránek, B. Studie o spisovném jazyce. Praha 1963. Cuřín, F. - Novotný, J. Vývojové tendence současné spisovné češtiny a kultura jazyka. Praha, 1981.

Požadavky

zápočet

Garant

PhDr. Ondřej Bláha, Ph.D.