Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká literatura 19. století (KBH / EL19)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / EL19 - Česká literatura 19. století, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Periodizace NO2) Zrod národního vědomí (Dobrovský, almanachy)3) Historismus, rukopisná falza. Ohlasová tvorba.4) Vývoj divadla a dramatu (Klicpera, Tyl)5) Literární romantismus v českém prostředí a dílo Karla Hynka Máchy.6) Vývoj prozaického díla Boženy Němcové a jeho význam pro českou literaturu.7) Žurnalistická a literární činnost Karla Havlíčka.8) Májovci.9) Hálek, Neruda - k charakteru jejich tvorby10) Ještědské romány Karoliny Světlé.11) Parnasismus v české literatuře - poezie Sv. Čech, J. V. Sládek, J. Vrchlický12) Parnasismus v české literatuře - próza (J. Arbes, Sv. Čech, Ignát Hermann)

Získané způsobilosti

Dosažení znalosti uvedené etapy dějin české literatury 19. st. (s přihlédnutím k dějinám světové literatury 19. století) výrazně přesahující znalosti vyžadované k maturitní zkoušce z předmětu český jazyk a literatura, dále základní znalosti vývoje politické situace českého národa během 19. století. Přihlíží se jak ke znalostem literárněhistorickým, tak k sečtělosti v oblasti české klasické literatury (kromě literárních děl, jejichž četba se vyžaduje na základních a středních školách). Předpokládá se rovněž orientace v přednášené látce a zvládnutí požadavků semináře dějin české literatury 19. století.

Literatura

Vodička, F. Počátky krásné prózy novočeské. Praha, 1994. Janáčková, A. Stoletou alejí. Praha, 1985. Lehár, J. a kol. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha, 2004. Haman, A. Česká literatura 19. století a evropský kontext. Plzeň, 1999. Janáčková, J. Český román sklonku 19. století. Praha, 1967. Mukařovský, J. a kol. Dějiny české literatury II.-III., Praha 1960-1961. Novák, A. Přehledné dějiny literatury české od nejstarších dob až po naše dny. Brno: Atlantis, 1995. Zeman, Milan. Rozumět literatuře: interpretace základních děl české literatury. Praha, 1986. ČERVENKA, MIROSLAV-MACURA, VLADIMÍR-MED, JAROSLAV-PEŠAT, ZDENĚK. Slovník básnických knih. Díla české poezie od obrození do roku 1945. Praha, 1990. Haman, Aleš. Trvání v proměně. Praha 2007.

Požadavky

Ke zkoušce je nutno mít zápočtem ukončené semináře EL19S a předložit seznam přečtené beletrie o patnácti položkách.

Garant

prof. PhDr. Jiří Fiala, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jiří Fiala, CSc.prof. PhDr. Dalibor Tureček, CSc.Mgr. Jana Vrajová, Ph.D.