Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká literatura 19. století (KBH / EL19S)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / EL19S - Česká literatura 19. století, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teoretický program národní kultury (J. Dobrovský, J. Jungmann a jeho škola)Počátky novočeského básnictvíKrásná próza raného obrozeníVe stopách hrdinského eposu, pokus o historický románOhlasová poezie a škola F. L. ČelakovskéhoVýznam literárního díla Karla Hynka MáchyHistorismus v díle Josefa Kajetána TylaVenkovská próza v pojetí V. Hálka a K. SvětléTvůrce romaneta Jakub ArbesŽánrová pestrost literárního díla Julia ZeyeraMísto Karla Václava Raise v kontextu české literatury? Realismus v historické próze (A. Jirásek, Z. Winter)

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o vybraných kapitolách z dějin literatury národního obrození s důrazem na sledování genologických proměn českého písemnictví jako součásti procesu formování moderní české kultury v rámci multietnického kulturního typu od doby osvícenské do 90. let 19. století.

Literatura

Macura, V. Český sen. Praha, 1998. Kusáková, L. Krásná próza raného obrození. Praha, 2003. Vodička, F. Počátky krásné prózy novočeské. Praha, 1994. Novák, A. Přehledné dějiny literatury české. Přetisk. Brno, 1995. Janáčková, A. Stoletou alejí. Praha, 1985. Haman, A. Trvání v proměně. Praha, 2007. Macura, V. Znamení zrodu. Praha, 1995. Lehár, J. a kol. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha, 2004. Haman, A. Česká literatura 19. století a evropský kontext. Plzeň, 1999. Papoušek, V., Tureček, D. Hledání literárních dějin. Praha - Litomyšl, 2005. Jeřábek, D. O národní literaturu. Z úvah a polemik doby májovců a lumírovců. Praha, 1990. Machala, L. a kol. Panorama české literatury. Olomouc, 1994. Kolektiv autorů. Sex a tabu v české kultuře 19. století.

Požadavky

Podmínkou k udělení zápočtu je vypracování referátu v ústní i písemné podobě, aktivní účast na seminářích.

Garant

prof. PhDr. Jiří Fiala, CSc.