Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká literatura do r. 1945 (KBH / EL45P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / EL45P - Česká literatura do r. 1945, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednáškového kurzu:1. Úvodní přednáška ? problematika metodologie literární historie, periodizace literárních dějin. Politické, společenské a kulturní souvislosti první poloviny 20. století.2. Charakteristika literární teorie, interpretační a metodologické přístupy k literárnímu dílu. Vývoj literární vědy v první polovině 20. století; pražský strukturalismus; Jan Mukařovský a Felix Vodička.3. Charakteristika literární kritiky; vývoj české literární kritiky v první polovině 20. století; F. X. Šalda a Václav Černý.4. Manifest České moderny, jeho signatáři a jejich základní literární orientace; literární směry na přelomu 19. a 20. století.5. Situace české literatury po roce 1910 a za první světové války; Almanach na rok 1914.6. Otázka existence českého expresionismu; Literární skupina; Richard Werner.7. Tematizace první světové války v české literatuře; Jaroslav Hašek.8. Vývoj poetiky skupiny Devětsil; Jiří Wolker; Vítězslav Nezval; poetismus; surrealismus.9. Proměny tvorby Karla Čapka; okruh autorů Lidových novin.10. Dvojí přístup k historické próze: Vladislav Vančura a Jaroslav Durych.11. Vývoj psychologického románu a jeho vrchol v 30. a 40. letech 20. století; Jaroslav Havlíček.12. Nástup nové generace po roce 1940 a její diferenciace; Kamil Bednář a skupina Ohnice; Jindřich Chalupecký a Skupina 42.

Získané způsobilosti

Dobrá orientace v literárním vývoji a střídání literárních generací, poetik a systému estetických norem a hodnot v období od konce 19. století až do konce druhé světové války.

Literatura

Janáčková, Jaroslava ? Hrabáková, Jaroslava. Česká literatura na předělu století. Jinočany, H&H 2001. Pešat, Zdeněk ? Strohsová, Eva a kol. Dějiny české literatury od konce 19. století do roku 1945. Praha, Victoria Publishing 1995. viz http://www.kb.upol.cz/. Strohsová, Eva. Zrození moderny. Praha, ČS 1963.

Požadavky

Účast na přednáškách, soupis přečtené literatury o dvaceti položkách.