Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax češtiny (KBH / ESCP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / ESCP - Syntax češtiny, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Základní syntaktická jednotka a její vymezení, syntaktické vztahy a způsoby jejich vyjadřování2.Sloveso jako ústřední stavební prvek věty, sémantická klasifikace predikátů, valence a intence3.Tři roviny syntaxe, větné pozice obligatorní, potenciální a fakultativní. Základová větná struktura, větné vzorce4.Problematika tzv. doplňku5.Povrchová a hloubková struktura, transformace, její nejdůležitější druhy v češtině6.Věta jednoduchá a souvětí, syntaktické vztahy v souvětí a jejich vyjadřování, parataxe a hypotaxe7.Modalita, modální význam8.Zakotvení výpovědi v konkrétní komunikační situaci, komunikační funkce výpovědi9.Aktuální členění větné, prostředky aktuálního členění, některé specifické prostředky aktuálního členění10. Typy tematických posloupností

Získané způsobilosti

Student je po absolvování přednášek připraven na syntaktickou analýzu textu, je schopen odhalit pravidla textové výstavby a sám je schopen podle těchto pravidel text produkovat.

Literatura

Sgall, P. a kol. Aktuální členění věty v češtině. Praha 1980. Encyklopedický slovník češtiny, 2002. Praha 2002. Běličová, M. Sémantická struktura věty a kategorie pádu. Praha 1982. Grepl, M. - Karlík, P. Skladba češtiny. Olomouc 1998. Hirschová, M. Syntaktické rozbory. Olomouc 1997. Daneš, F. - Hlavsa, Z. a kol. Větné vzorce v češtině. Praha 1987.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je účast na přednáškách, případně úspěšné absolvování testu z odpřednášené látky.

Garant

Mgr. Jindřiška Svobodová, Ph.D.