Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stylistika (KBH / EST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / EST - Stylistika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jazykový styl, stylistika jako lingvistická disciplína. Funkční a stylová charakteristika jazykových prostředků, distinktivní rysy stylové hodnoty jazykových prostředků a výrazové struktury textu.Základní pojmy: styl, jazykový/řečový styl, stylová vrstva, styly komplexní a simplexní, nižší a vyšší styl, styl a text. Praktická stylistika: výstavba textu, nároky na dobrý styl. Různé pojetí stylu v české, slovenské a světové teorii stylu a textu: Havránek, Hausenblas, Jedlička, M. Jelínek, J.V.Bečka, Miko, Mistrík. Souvislosti české a slovenské stylistické školy s novými interdisciplinárními oblastmi teorie komunikace (Hoffmannová: Stylistika a ?). Styl projevů mluvených a psaných.Funkční styly psaných projevů. Funkční styly mluvených projevů.Stylová analýza textu. Stylotvorné faktory a prostředky.

Získané způsobilosti

Dovednost stylové analýzy textu, znalost metod funkční stylistiky, znalost vývojových etap české lingvostylistické vědy.

Literatura

Kořenský, J. a kol. Komplexní analýza komunikačního procesu a textu. České Budějovice, 1999. Bečka, J.V. Česká stylistika. Praha, 1992. Filipec, J. ? Čermák, F. Česká stylistika. Praha, 1985. Daneš, F. a kol. Český jazyk na přelomu tisíciletí. Praha, 1997. Uličný, O. Jazyk ? jazykověda ? komunikace (Výbor z lingvistického díla Oldřicha Uličného) . Praha, 2006. Čmejrková, S.-Hoffmannová, J. a kol.:. Jazyk-média-politika. Praha, 2003. Kořenský, J. Komunikace a čeština. Jinočany, 1992. Hoffmannová, J. Stylistika a ?. Praha, 1997. Čechová, M. ? Chloupek, J. a kol.: . Stylistika současné češtiny. Praha, 1997. Mistrík, J. Štylistika. Bratislava, 1989. Miko, F. Text a štýl. Bratislava, 1970. Hubáček, J. Učebnice stylistiky. Praha, 1991. Hausenblas, K. Výstavba jazykových projevů a styl. Praha, 1972.

Požadavky

Požadavky ke kolokviu: 1.Zápočet ze semináře. 2. Zkouška má písemnou a ústní část, úspěch v části písemné (min.70% správných odpovědí) je podmínkou připuštění k části ústní. 3. Ústní část: rozhovor o a)testu ad.tématech, b) eseji Styl jazykových projevů kolem nás. c) o nejméně třech studiích z oblasti stylistiky (vyžadován vlastnoruční konspekt).

Vyučující

Mgr. Jindřiška Svobodová, Ph.D.